Dichtgedachten #387 – Voor jezelf zorgen

Het klinkt zo eenvoudig, goed voor jezelf zorgen. Toch hebben veel mensen daar wat moeite mee. Ze cijferen zichzelf weg voor een ander, maar investeren daarbij energie die niet wordt aangevuld, omdat ze niet goed zorgen voor de basis: zichzelf. we vinden het soms zo egoïstisch, goed voor onszelf zorgen. Maar het is zó belangrijk. Je hebt niets te geven als je zelf emotioneel bankroet bent. Daarom in het gedicht van vandaag: Voor jezelf zorgen. Zorg jij goed voor jezelf? En waarom (niet)? Laat het weten in de reacties.
 
Als je je eigen behoeften negeert,
omdat een ander je geen keuze laat.
Is het als of je hun huis restaureert,
terwijl het jouwe op instorten staat.

dichtgedachte_309.png

Woede – Dichtgedachten #309

Je woede op iemand afreageren is een hele logische reactie. Het is alleen lang niet altijd constructief. Sterker nog, vaak richt je er veel meer schade mee aan, terwijl de oorzaak nog steeds aan je vreet. De tijdelijke ontlading is effectief, je hebt een uitbarsting, en de druk is van de ketel, maar als de oorzaak van je woede niet wordt opgelost, bouwt die druk net zo lang op tot er een nieuwe uitbarsting nodig hebt.

Veel constructiever is het doorgaans om te bekijken waar je woede vandaan komt. Wáárom iets je precies zo kwaad maakt. In sommige gevallen kun je de oorzaak niet oplossen, bijvoorbeeld in het geval van familie die je het leven zuur maakt. Maar zelfs als je de oorzaak niet kunt wegnemen, kan het analyseren van wát je precies zo kwaad maakt, er wel voor zorgen dat het minder vat op je heeft. Want zoals alles in het leven: zodra je het benoemt, dan pas kun je er iets mee.

Reageer woede niet af,
maar probeer het te doorgronden.
Je kunt jezelf niet helen,
door een ander te verwonden.

dichtgedachte019.jpg

Vergeven – Dichtgedachten #019

Dit gedicht stuit bij sommige mensen op veel weerstand. Begrijpelijk, want soms doet iemand je zoiets vreselijks aan, dat kún je niet vergeven. Maar mensen vergissen zich vaak in wat vergeven daadwerkelijk betekent.

Vaak wordt gedacht, dat wanneer je iemand vergeeft, je eigenlijk zegt: ‘Het is goed zo’. En dat is het natuurlijk niet. Als iemand je enorm heeft besodemieterd, pijn heeft gedaan, of laten we het ergste van het ergste nemen: dodelijke slachtoffers op zijn geweten heeft, dan kun je niet zeggen ‘het is goed zo’.

Gelukkig is dat ook totaal niet wat vergeven is.
Vergeven komt in feite neer op zeggen: ‘Ik keur niet goed wat jij hebt gedaan, maar ik laat de boosheid die ik naar je voel mij niet meer verstikken.’ Vergeven heeft véél meer met jezelf te maken dan met een ander. Het betekent niet dat je iets goedkeurt, het betekent niet dat je voortaan vrienden bent, en zelfs niet dat je geen boosheid of afkeer meer voelt. Het betekent simpelweg: ik bepaal dat jouw daad mij niet meer gevangen houdt in gevoelens van haat.

Daarom is niet kunnen vergeven zo lastig, want de persoon die jij niet kunt vergeven, heeft daar vaak geen last van, je hebt er alleen jezelf mee. Of zoals ik ooit las: alsof je zelf een beker gif drinkt en verwacht dat een ander sterft.
Iemand vergeven wil niet zeggen, dat de boosheid overgaat.
Maar dat je kiest je hart te redden, uit een gevangenis van haat.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00