Rust schuilt in accepteren – Dichtgedachten 783

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Een film die perfect aansluit bij de gedachte “Je zorgen maken heeft geen zin, rust schuilt in accepteren” is “One Flew Over the Cuckoo’s Nest” uit 1975, geregisseerd door Milos Forman. Deze verfilming van het gelijknamige boek van Ken Kesey vertelt het verhaal van Randle McMurphy (gespeeld door Jack Nicholson), een non-conformistische man die wordt overgeplaatst naar een psychiatrische instelling.

McMurphy weigert zich neer te leggen bij de autoriteit en probeert zijn medepatiënten te inspireren om hun eigen vrijheid terug te winnen. Hij daagt voortdurend de rigide regels en procedures uit die worden opgelegd door Nurse Ratched (gespeeld door Louise Fletcher), symbool voor onderdrukking en controle.

Uiteindelijk leidt McMurphy’s onvermogen om volledig los te laten tot tragische gevolgen. Het is pas wanneer hij zijn lot accepteert dat hij innerlijke rust vindt, maar dan is het al te laat.

“One Flew Over the Cuckoo’s Nest” benadrukt dat je jezelf kunt bevrijden van mentale beperkingen als je bereid bent om los te laten wat buiten jouw controle ligt. Het herinnert ons eraan dat vrede niet komt met weerstand tegen situaties waar we niets aan kunnen veranderen; in plaats daarvan moeten we leren accepteren wat er gebeurt en onze energie richten op dingen waar we wel invloed op hebben.

Ik vroeg AI om te verwijzen naar een titel, op basis van dit gedicht dat ik schreef. Het levert superleuke verwijzingen op, alleen soms slaan ze de plank een beetje mis. Mocht er om wat voor reden iets geschreven zijn dat echt niet online zou mogen staan, laat me dat dan weten, dan pas ik het aan.

Je zorgen maken heeft geen zin,
rust schuilt in accepteren.
En slaag je daar een keertje in,
wil jij mij dat dan leren?

12 gedachten over “Rust schuilt in accepteren – Dichtgedachten 783”

 1. Mooi gedicht het moeilijk hoor accepteren en loslaten maar je leert het wel want het is niets anders je hebt geen keuze en dan geeft het inderdaad rust

  Beantwoorden
 2. Accepteren is soms lastig,maar idd wanneer je zover bent dat je het kunt dan komt er een grote blijheid , rust en voor mij zelfs vrijheid voor in de plaats.

  Beantwoorden
 3. Sommige dingen kan je wel, met moeite accepteren, maar je wel zorgen blijven maken.
  14,5 jaar met een zwaard v Damocles, boven mijn hoofd geleefd.
  Dochter met een ernstige longziekte, kon nog 5 a 10 jaar leven, maar ook dezelfde dag doodgaan, met alle spoedopnames etc erbij. Dan zit dat altijd in je achterhoofd, inclusief de zorgen.
  Ze is net op het laatse nippertje gered, met een dubbele longtransplantatie.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00