Spijt – Dichtgedachten #683

Er zijn mensen die nooit ergens spijt van hebben. Dat is niet handig, want wie nooit iets betreurt, zegt nooit sorry, en soms moet je gewoon je excuses aanbieden voor iets dat je hebt gedaan of gezegd. Je leeft ook maar voor het eerst, en je maakt fouten. Dat geldt voor iedereen, maar daar mag je best sorry voor zeggen. Spijt hebben is dan ook goed zo af en toe, maar jezelf kwijtraken in gevoelens van spijt, is ontzettend zonde van je energie. Als je verdrinkt in de emotie en van binnenuit wordt opgevreten door wroeging, dan heeft niemand daar iets aan. Jij niet, en de mensen die je eventueel gedupeerd hebt niet. Verstandiger is het dan om iets constructiefs te doen met je gevoel. En als dat niet kan voor de personen die je hebt gedupeerd (omdat die je niet meer willen spreken) dan maar voor iemand anders. Kortom, spijt is goed, maar zwelg met mate 🙂 Daarover gaat het gedicht van vandaag.
Verspil geen energie aan spijt,
want daar heb je weinig aan.
Als je de uitkomst had geweten,
dan had je het niet zo gedaan.

moegestreden - Dichtgedachten #845

Dichtgedachten #845 – Moegestreden

Een tijd geleden liep ik tegen een vervelende tegenslag aan. In het grotere geheel der dingen niet belangrijk, maar ik had in die tijd heel veel tijd, energie en geld gestoken in een manier om mijn gedichten rechtstreeks bij de mensen te krijgen die dat graag wilden. Een klein groepje begreep niet hoe dat werkte, begonnen te klagen bij Facebook, en dat leidde bijna tot grote problemen.
Als gevolg daarvan heeft een groepje van 9 (!) mensen, ervoor gezorgd dat meer dan vijfduizend mensen de gedichten op deze manier niet meer kunnen zien. Ik baalde daarvan, en het maakte me verdrietig. Het was oneerlijk, onterecht en onnodig. Al die tijd en energie. Wat je dan doet?
Even balen, even boos zijn, en daarna opkrabbelen, verder gaan en een nieuwe manier zoeken. Dit is waarom het zó ongelooflijk belangrijk is om dingen te doen waarin je hart ligt. Alleen dan heb je de veerkracht om telkens opnieuw bij tegenslag op te krabbelen en verder te gaan, simpelweg omdat dit is wat je het liefste doet en niemand je klein kan krijgen. Blijf doen waar je in gelooft. Makkelijk is het niet, maar wilskracht gevoed door passie is de sterkste drijfveer ter wereld.
Zelfs al bedoel je alles goed,
je houdt nooit iedereen tevreden.
Geloof in alles dat je doet,
dan ben je zelden moegestreden.

Sinterklaas – Dichtgedachten #691

Vandaag is de grote dag, sinterklaas komt binnen. Dat was een paar jaar geleden niets anders dan een feestelijke gebeurtenis. Tegenwoordig is het vooral een beladen dag, want het is de dag waarop alles wat er gezegd is rond zwarte Piet samenkomt. Laten we vooral niet vergeten dat Sinterklaas een kinderfeest is. Vandaag komt Sinterklaas binnen, en laat dat vooral een feestelijke dag zijn, wat of waar je ook in gelooft. Voor de kinderen, die hier niets aan kunnen doen, en die hier totaal geen boodschap aan hebben. Want of je nu vóór of tegen de traditie bent, wat heb je eraan als kinderen zich Sinterklaas alleen maar herinneren als het feest waarbij alle volwassenen ruzie maken. Dat kan niet de bedoeling zijn.
Of je nu gaat voor veegjes op de wang,
of voor volledig zwart,
onthoud dit feest zit al je leven lang,
niet in een kleur, maar in je hart.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00