Intuïtie – Dichtgedachten #1578

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

De een heeft een betere intuïtie dan de ander, maar iedereen heeft vast wel eens een onderbuikgevoel gehad. Iets vanbinnen dat je zei om iets wel of niet te doen, of misschien een omweg te nemen of een bepaald antwoord te geven in een pubquiz. Het kan van alles zijn. 

Intuïtie is een soort instinct, dat bijvoorbeeld omhoog komt als je in gevaar bent en je precies weet wat je moet doen om jezelf te redden, zonder daar bewust over na te denken. Maar intuïtie kan ook een gevoel zijn dat je ergens voor lijkt te waarschuwen, bijvoorbeeld als je het idee hebt dat iets niet in de haak is.

Wanneer je intuïtie je iets probeert te vertellen, kan je er heel rationeel naar kijken: Je gevoel zegt iets niet te doen, maar er zijn geen rationele redenen voor om dat gevoel te volgen, dus doe je het toch maar. Maar er zijn zat mensen die rationele beslissingen maken op basis van hun gevoel. Bijvoorbeeld hoge functionarissen binnen bedrijven die bepaalde keuzes laten afhangen van hun gevoel in plaats van cijfers.

Bij de ene persoon is intuïtie beter ontwikkeld dan bij de ander, maar in bepaalde mate hebben we het allemaal. De vraag is: luister jij er eigenlijk naar?

Dat is de boodschap achter dit gedicht:

Als iets voor je gevoel niet klopt,
maar je daarvoor geen reden ziet,
alleen je hart wil dat je stopt,
luister dan en doe het niet.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00