Sta eens stil bij wat je lukte – Dichtgedachten #0985

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Je wordt geboren, je leert lopen, praten, lezen, rekenen. Je doorloopt de lagere school, het voortgezet onderwijs, je gaat over (of niet), je slaagt (of zakt), je krijgt een bijbaantje, een volledige baan, je maakt promotie (of niet), je pakt je kansen (of niet). Vanaf het moment dat we geboren worden staat ons hele leven in het teken van prestaties, van het behalen van doelen. En als het ene doel is behaald, staat het andere doel voor de deur.

Het is begrijpelijk en ergens ook wel goed, want het zorgt ervoor dat we voortdurend in beweging zijn, iets hebben om na te streven. Maar als je altijd maar bezig bent met het najagen van doelen, heb je nooit de tijd om even in alle rust stil te staan bij wat je allemaal al bereikt hebt. Je hebt misschien niet bereikt wat je zou willen bereiken, maar dat geeft niet. Je hebt áltijd iets bereikt en het is goed om daar even over na te denken.

Je kunt niet altijd maar op reis zijn, soms moet je ook heel even op een bestemming aankomen en van het uitzicht genieten.

Daarover gaat het volgende gedicht:

Sta in alle drukte,
van dit jachtige bestaan,
ook eens stil bij wat je lukte,
in plaats van wat is misgegaan.

9 gedachten over “Sta eens stil bij wat je lukte – Dichtgedachten #0985”

  1. Dit is zo waar! Meestal onthoud je de dingen die misgegaan zijn als je al in de put zit. Het goede vergeet je dan weet ik uit ervaring en dan kost het veel moeite om om te schakelen.

    Beantwoorden
  2. Het woord “bereiken” heb ik geschrapt. Ik leef van dag tot dag, en meer moet je ook niet aan je hoofd hebben op oudere leeftijd met kwalen. Zoals Carlos Castaneda in zijn boeken vermeldde: Het gaat om de Reis en niet om het Doel. In Nederland moeten we altijd doelen hebben, en targets, en deadlines . Zo was en is de Nederlandse Opvoeding: Nou, de Boom in..!!!! Leidt (lijdt!) alleen maar tot Burn Outs, psychosomatische ziektes, hartinfarcts, een overbelaste zorg etc. etc. etc……. Gezond is dit land niet, en dat komt door die…Doelen die nagejaagd moeten worden. Doelen die door anderen door je strot geduwd worden. Wees geen Leverpate Gans…!!!! Daar krijg je een Leververvetting van…..De Natuur heeft geen doel. Wat heeft zij nodig te zorgen. Het jaar heeft zijn ritmes….

    Beantwoorden
  3. Nooit gedacht dat ik mijn orthopedische laarzen aan de wilgen kon hangen, na 11 jaar een klapvoet te hebben gehad. Maar het is door mijn doorzettingsvermogen met fysiotherapie oefeningen 3 maanden lang toch gelukt. Afgelopen weekend heb ik weer gewone schoenen kunnen kopen. De orthopedische schoenmaker was gisteren toen ik op controle kwam flabbergasted!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00