De contradictie tussen ogen en woorden – Dichtgedachten 779

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Een film die perfect aansluit bij de gedachte achter “Wat mij toen ik bij je was, aan jou het meest verraste, is dat wat ik in je ogen las, niet bij je woorden paste” is “Annie Hall” uit 1977. Deze romantische komedie van Woody Allen gaat over de complexiteit van relaties en communicatie.

In de film ontmoeten Alvy Singer (gespeeld door Woody Allen) en Annie Hall (gespeeld door Diane Keaton) elkaar en beginnen ze een relatie. Wat Alvy het meest verrast wanneer hij met Annie samen is, zijn haar tegenstrijdige signalen. Haar ogen stralen liefde uit terwijl haar woorden soms afstandelijk klinken.

Deze discrepantie tussen wat er gezegd wordt en wat er werkelijk gevoeld wordt komt vaak voor in menselijke interacties. Het laat zien hoe moeilijk het kan zijn om iemands ware intenties te begrijpen alleen op basis van hun woorden.

“Annie Hall” onderzoekt op humoristische wijze deze complexiteit binnen relaties en benadrukt dat we soms verder moeten kijken dan alleen naar verbale communicatie om echt te begrijpen wat iemand bedoelt of voelt.

Ik vroeg AI om te verwijzen naar een titel, op basis van dit gedicht dat ik schreef. Het levert superleuke verwijzingen op, alleen soms slaan ze de plank een beetje mis. Mocht er om wat voor reden iets geschreven zijn dat echt niet online zou mogen staan, laat me dat dan weten, dan pas ik het aan.

Wat mij toen ik bij je was,
aan jou het meest verraste,
is dat wat ik in je ogen las,
niet bij je woorden paste.

6 gedachten over “De contradictie tussen ogen en woorden – Dichtgedachten 779”

 1. ¨Ögen zijn de spiegel van de ziel¨ is het bekende spreekwoord.
  Spreekwoorden en gezegdes ontstaan en berusten op jarenlange opgedane
  ervaringen….

  Beantwoorden
 2. Martin wat leuk, de verwijzingen bij welke film de gedichtjes goed tot hun recht komen. Het geeft n stukje meerwaarde aan het geheel. Mijn vriend waar ik nu twee en n half jaar n latrelatie mee heb, zei dat ik bij onze 1e ontmoeting wat stug en afstandelijk overkwam en dat dit niet klopt met hoe ik werkelijk in elkaar steek. Misschien was er toch iets in mijn ogen te lezen.

  Beantwoorden
 3. Mooi gedicht en waar , mensen hebben nu eenmaal vaak een masker op….
  Helaas is het in de werkelijkheid vaak moeilijk voor, mensen met autisme , die kunnen geen link leggen met non verbaal , dus als iemand huilt is het moeilijk in te werkelijkheid want huilen heeft verschillende betekenissen ( dus welke moet je nu kiezen) en als er dan een andere verklaring of woorden bij gezegd worden dan is het helemaal lastig, ik heb dus geleerd eerlijkheid duurt het langst geen andere dingen zeggen dan wat je werkelijk voelt anders komen er grote miscommunicaties

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00