Bied nooit je excuses aan – Dichtgedachten 764

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Een film die tussen 1986 en 1991 is uitgebracht en perfect aansluit bij de gedachte achter “Bied nooit je excuses aan, voor de dingen die je voelt, hoogstens voor de woorden, die je niet zo hebt bedoeld” is “Dead Poets Society” uit 1989. Deze inspirerende film onderzoekt het belang van individualiteit en zelfexpressie in een conservatieve omgeving.

In “Dead Poets Society” speelt Robin Williams de rol van John Keating, een charismatische Engelse leraar op een elitaire jongensschool. Hij moedigt zijn studenten aan om hun eigen stem te vinden en zichzelf te uiten door middel van poëzie. De leerlingen worden geconfronteerd met sociale druk en verwachtingen van anderen, maar Keating leert hen dat ze hun ware gevoelens nooit moeten verbergen of verontschuldigen.

Deze boodschap wordt krachtig overgebracht wanneer Neil Perry (gespeeld door Robert Sean Leonard), één van Keatings studenten, worstelt met zijn passie voor acteren tegenover de strenge verwachtingen van zijn vader. Uiteindelijk neemt Neil tragische beslissing als hij geen ruimte krijgt om zichzelf te uiten.

“Bied nooit je excuses aan…” herinnert ons eraan dat we onze emoties serieus moeten nemen zonder ons ervoor te verontschuldigen; het gaat erom trouw te blijven aan onszelf in plaats daarvan onze ware gevoelens wegstoppen of onderdrukken.

Ik vroeg AI om te verwijzen naar een titel, op basis van dit gedicht dat ik schreef. Het levert superleuke verwijzingen op, alleen soms slaan ze de plank een beetje mis. Mocht er om wat voor reden iets geschreven zijn dat echt niet online zou mogen staan, laat me dat dan weten, dan pas ik het aan.

Bied nooit je excuses aan,
voor de dingen die je voelt,
hoogstens voor de woorden,
die je niet zo hebt bedoeld.

5 gedachten over “Bied nooit je excuses aan – Dichtgedachten 764”

  1. Ja, ik ken het allemaal. Zo,n conservatieve familie of omgeving. Heel verstikkend. (Ik heb dan ook astma, en stotterde toen ik jong was (De opdracht was stilzwijgend: Bek houden…. ) Ik ben nu erg met dit onderwerp bezig, nu mijn moeder is overleden. Oudere generaties waren ook veel bekrompener.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00