Spijt consumeert – Dichtgedachten 171

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Ik vond dit altijd een lastig gedicht van Toon Hermans. Mijn moeder citeerde het altijd: ‘Ga nooit weg zonder te groeten, ga nooit heen zonder een zoen, wie het noodlot zal ontmoeten, kan het morgen niet meer doen’. Overigens vind ik op internet zowel Toon Hermans als Dolf Brouwers als geestelijk vader van dit schrijven, ik ben benieuwd van wie het echt is. Hoe dan ook, ik vond het een onmogelijke opgave. Want soms als je boos bent, wil je gewoon weggaan en jezelf even uit de situatie halen. Ik vond het dan altijd heel lastig, en misschien zelfs een beetje hypocriet, om dan beleefd en aardig gedag te zeggen, terwijl ik eigenlijk dacht, ‘bekijk jij het maar’. Alsof, in het geval van noodlot, het schuldgevoel daardoor ook maar iets minder zou zijn.

Het was pas later dat ik besefte dat dit gedicht/liedje helemaal niet letterlijk was, en het niet ging om doei zeggen. Het enige dat ermee bedoeld wordt, is dat het niet vertandig is om met boosheid uit elkaar te gaan en dat je beter kunt proberen om het op dat moment even op te lossen. Maar heel eerlijk? Ik denk niet dat je je schuldig moet voelen als je het een keertje wel doet. We zijn allemaal mensen, en soms wil je gewoon boos weglopen. En wie boos is denkt nu eenmaal niet altijd helder. Mocht dat gebeuren, dan is het gewoon maar te hopen dat het noodlot niet toeslaat en doet dat het wel, moet je het jezelf maar niet teveel kwalijk nemen, want het is niet het gebrek aan afscheid, maar juist de spijt die je consumeert.

Daarover gaat het gedicht van vandaag:

Ga nooit weg zonder te groeten,
dat werd ons reeds door Toon geleerd.
Hij wist best dat ruzies moeten,
maar ook dat spijt je consumeert.

9 gedachten over “Spijt consumeert – Dichtgedachten 171”

  1. Een oud collega van mij verloor op jonge leeftijd haar man, ‘s-nachts samen naar bed, ‘s-morgens wakker worden alleen! Ze zei altijd: we hebben elkaar gelukkig nog welterusten gewenst. Naar aanleiding daarvan zeg ik ook altijd welterusten tegen mijn man, ook al hebben we eerder onenigheid gehad. En mijn man antwoord altijd, ook al is het soms een beetje nors. Misschien raar, maar ik/we doen het wel ALTIJD!!

    Beantwoorden
  2. Mijn vader is plotseling gestorven en daarom was het, dat ik in mijn eigen relatie een eventuele ruzie voor het slapen altijd bijlegde.
    Nooit gingen we boos ons bed in.
    Ik hem een zoen gaf als ik het huis uitging, hem een zoen gaf als ik binnenkwam.
    Inderdaad helaas “gaf”, want mijn partner is 8 oktober 2019 na een ziekbed van slechts 6 weken overleden.
    Hij zit dan weliswaar in mijn hart maar het is heel anders als je niet meer kunt groeten.

    Beantwoorden
  3. Soms is idd best moeilijk om als ik op dat moment boos ben,meestal probeer ik te voorkomen niet geconfronteerd te worden.ook ik had een klein herseninfarct gehad, niet goed voor mijn gezondheid!

    Beantwoorden
  4. Soms loop je inderdaad wel eens boos weg. Zonder er bij na te denken wat er zou kunnen gebeuren. Het zou ook niet normaal zijn als je heel boos bent omdit gelijk maar goed te maken uit angst. Soms heeft boosheid toch tijd nodig om te zakken.

    Beantwoorden
  5. Heel mooi,, maar zoals je zegt het is wel eens moeilijk, maar na mijn herseninfarct lukt het steeds beter om het anders te doen!!
    Fijn weekend
    Groetjes Corrie.

    Beantwoorden
  6. Goedemorgen Martin en team. Het klinkt misschien suf maar ik ben dol op het gedicht van Toon maar weet in di verband even niet wat het woordje “consumeert” betekent.
    Groet, Marion

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00