fbpx
Om elkander geven - Dichtgedachten #984

Om elkander geven – Dichtgedachten #984 Plaats een reactieHet is zo’n bekend gezegde: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Het klinkt zo simpel he: meer om elkander geven en zo de wereld verbeteren. Als ik zo’n gedicht schrijf, of iets anders schrijf over je steentje bijdragen, dan regent het vaak reacties als: ja, alleen jammer dat andere mensen dat niet doen. Of: ‘was het maar zo eenvoudig’.

Ten eerste: het ís zo eenvoudig. Je kunt niet in je eentje de wereld veranderen, maar je kunt wel je steentje bijdragen. Door positief en vrijgevig in het leven te staan, beïnvloed je andere, ben je een positief onderdeel van hun leven. Natuurlijk maken daar mensen misbruik van, en natuurlijk zijn er altijd mensen die het niet goed met je voor hebben, maar dat is gewoon hoe de wereld werkt. Dat een boom een paar rotte appels heeft, wil niet zeggen dat je meteen die hele boom maar om moet hakken.

Mijn mening is dat je je eigen instelling niet mag laten veranderen door wat anderen doen (in negatieve zin). Er zullen altijd negatieve mensen zijn, en altijd mensen die niet het beste met een ander voor hebben. Dat is jammer. Maar jij? Jij bent niet zo, en hoe meer mensen als jij er zijn, hoe mooier we de wereld maken.

Het zou zo mooi zijn weet je,
als we samen in dit leven,
elke dag een heel klein beetje,
meer om elkander zouden geven.

Gerelateerde gedichten:

Tags: , , , ,