Te druk voor stress – Dichtgedachten #1352

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Wanneer er dingen zijn waar je je zorgen om maakt, zeggen mensen vaak: probeer er maar niet aan te denken. Dat is een vrijwel onmogelijke opgave. Je hoofd vertellen om iets niet te doen, is een kansloze missie. Denk maar eens aan het moment waarop ik je zeg: denk NIET aan een roze olifantje. Zinloos.

Dat werkt dus ook zo met piekeren. Je kunt wel de hele tijd boos op jezelf worden en zeggen: waarom doe ik dit nou, waarom kan ik niet stoppen met piekeren, hou er nou eens mee op, maar dat maakt alles alleen maar erger. Het piekeren gaat niet weg, en je bent ook nog eens teleurgesteld in jezelf.

Veel efficiënter is het wanneer je je hoofd overspoelt met andere gedachten. Bij kinderen weten we het vaak heel goed: we leiden ze af zodat ze vergeten dat ze pijn hebben of ergens heel verdrietig om zijn. Voor ons volwassenen werkt dit niet anders. Het is niet altijd makkelijk, maar de truc is om ervoor te zorgen dat je afleiding vindt. Overspoel je hoofd met leuke gedachten of ga iets doen dat helemaal niets met je probleem of zorgen te maken heeft, houd je hoofd bezig.

Je zult er niet altijd zin in hebben, maar achteraf heel blij zijn dat je het hebt gedaan.

Daarover gaat dit gedicht:

Zorg dat je zó druk bent,
met mooie en leuke zaken,
dat je geen moment,
de tijd hebt om je druk te maken.

11 gedachten over “Te druk voor stress – Dichtgedachten #1352”

 1. Zo is het inderdaad wel. Als je maar genoeg te doen hebt kun je tegenslagen beter verwerken. Vooral mooie dingen trekken je erdoor. Mooi gedicht, dankjewel Martin! Goed weekend samen met je dierbaren!

  Beantwoorden
 2. Piekeren is als schommelen in een schommelstoel, je beweegt wel, maar je komt letterlijk geen stap verder.
  Dat had ik eens gelezen. Vind het treffend verwoord

  Beantwoorden
 3. Zoiets als…..een Instant Carnaval-knop in je hersens aanklikken? En…..Tralalalah….Wat kost de Wereld? Zo waren we als kleine kinderen. Maar…die tijd is voorbij. We zijn volwassen geworden en hebben onze verantwoordelijkheden onder ogen te zien. Je kunt wel even ontsnappen, maar je moet toch weer terug om de problemen van de volwassenheid te hanteren. Als je constant blijft “vluchten” van het ene pretje naar het andere, heeft deze maatschappij heel onaangename manieren om ons aan onze volwassenheid te herinneren.

  Beantwoorden
 4. Van nare gedachten wordt je niet vrolijk. Dus zoek steeds iets leuks op om over ba re denken. Dan kun je later ook de negatieve onderwerpen beter aan!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00