Schelden doet zeer – Dichtgedachten #360

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Woorden doen geen pijn, zeggen mensen vaak. Maar als je ooit bent uitgescholden, weet je dat dit niet zo is.

Als een ander iets naars over je zegt, zeker als het gaat over iets waar je eigenlijk al onzeker over bent, dan kan dat lange tijd door je hoofd blijven spoken. Ook al is het gezegd door iemand van wie je je eigenlijk niets zou moeten aantrekken, het is erg moeilijk om het van je af te schudden.

Er is geen pil die je kan nemen om alle opmerkingen naast je neer te leggen, en waar je een zalf op blauwe plekken kunt smeren, is er geen middeltje dat de pijn vanbinnen kan verzachten.

Zo lijkt het alsof er geen makkelijke oplossing is, terwijl die er wel degelijk is: wat aardiger doen tegen elkaar. Het zal niet altijd makkelijk zijn, het is niet iets wat zomaar gebeurt. Mensen hebben soms nou eenmaal lange tenen of een ander gevoel voor humor. Maar als je in de basis nadenkt voordat je iets zegt, kan dat de wereld al een stuk gezelliger maken.

Dat geldt voor wanneer je elkaar daadwerkelijk ziet, maar zeker ook online. Het is zo makkelijk om je te verschuilen achter de anonimiteit van een computerscherm, maar wat je zegt kan mensen wel degelijk raken. 

Tegelijkertijd kan het geen kwaad om te bedenken wie precies deze opmerkingen maakt. Is dit iemand aan wiens mening je waarde hecht? En wat bedoelt deze persoon precies? Want het is soms ook heel makkelijk om iets als een belediging op te vatten, terwijl het helemaal niet zo bedoeld was.

Dat is de boodschap achter dit gedicht:

Mij werd ooit onderwezen:
schelden doet geen zeer.
Maar waar fysieke wonden genezen,
lukt dat mentaal vaak juist nooit meer.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00