fbpx

Geen sprookje – Dichtgedachten #008 Plaats een reactie

Advertentie

Het is misschien maar goed dat het leven geen sprookje is. In de Disneyversie eindigt iedereen altijd met een happy ever after, maar de originele verhalen van Grimm en Andersen zijn vaak een stuk gruwelijker. 

Los van dat Disneyfilms een onrealistische kijk op de wereld hebben (de vogels komen mij nooit helpen mijn bed op te maken, dat moet ik allemaal zelf doen), vertellen sprookjes niet altijd het hele verhaal. Het leven kun je niet uitzetten nadat je de prins op het witte paard hebt ontmoet.

Toch is het leven iets heel moois, zowel door de vrolijke momenten als door de verdrietige. Emoties zorgen ervoor dat je voelt dat je leeft, en verdriet kun je alleen maar hebben als je iets heel moois hebt verloren, en dus veel van iets of iemand gehouden hebt.

Sommige mooie dingen komen vanzelf, maar vaak moet je ervoor werken. Een mooie carrière, fijne relatie, de opvoeding van kinderen of huisdieren… Je moet er iedere dag opnieuw voor kiezen en ervoor gaan. 

Natuurlijk zegt dat nog niet direct dat je ook overal invloed op hebt, maar door bewuste keuzes te nemen, kun je in elk geval datgene sturen waar je wél invloed op hebt. 

Zodat je, zelfs als er van alles misgaat, kunt zeggen dat je tenminste wel hebt geprobeerd je leven de goede kant op te sturen. 

Daarover gaat het gedicht van vandaag:

Het leven is geen sprookje,
maar wel een avontuur.
Leg voor een happy ending,
zelf je handen aan het stuur.

Gerelateerde gedichten:

Tags: ,