Jammer dan – Dichtgedachten #938

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Je eigen grenzen herkennen is soms best lastig, en ze vervolgens bewaken al helemaal! Gelukkig zijn de meeste mensen heel trots op je als je voor jezelf kiest.

Of tenminste, zo zou het moeten zijn als die mensen van je houden. Moet je een keer iets afzeggen of een aanbod afslaan omdat je er simpelweg geen tijd voor hebt? Omdat je even moet bijkomen van iets anders en eens tijd voor jezelf wilt inplannen? Dan zullen de meeste mensen je goed begrijpen.

Goed, als jij bijvoorbeeld beloofd had dat je iemand ergens mee zou helpen en je belt op het laatste moment af zodat alles in de soep loopt, zal diegene niet zo gelukkig met je zijn. Maar in het algemeen zullen mensen die het beste met je voor hebben het goed begrijpen als je even een stapje terug moet doen.

En als ze het niet begrijpen? Jammer dan, dan weet je meteen dat jouw gezondheid of geluk minder belangrijk is voor diegene.

Dat is de boodschap achter dit gedicht:

Als men niet waarderen kan,
dat je ‘nee’ hebt leren zeggen,
dan is het antwoord ‘jammer dan’,
je hoeft niets uit te leggen.

16 gedachten over “Jammer dan – Dichtgedachten #938”

 1. Precies het is moeilijk nee te zeggen maar na een paar keer wordt het toch iets gemakkelijker. We proberen alles uit te leggen maar dat hoeft dus niet. Ik kan niet omdat,,,, nee niets omdat. 💪👍

  Beantwoorden
 2. Het was ook een opvoedingsmodel in mijn tijd: “Altijd eerst aan anderen denken”
  Nee zeggen, werd de kop ingedrukt. Maar zo creeer je stiekemerds en “Vaagpraat”
  Resultaat: Als ik dan Nee zeg, ga ik ook altijd nog uitleggen Waarom ik Nee zeg. Aan de reactie kun je dan wel zien(voelen, horen) hoe de relatie ligt. Ook is het nodig voor jezelf dat anderen Duidelijk zijn. Vaagpraat leidt veelal tot misverstanden en geeft ruimte aan onrealistische verwachtigen. Conversatie is een
  kunst, en vergt veel oefening. En daar bedoel ik niet mee de One-liners Cultuur van de Smartphical Whatsapp….en….vinkjes zetten.

  Beantwoorden
 3. Je weet het altijd heel tof en mooi te zeggen én zo goed te formuleren… ook komt het zacht over en dat geeft een mooie menselijke inschatting.
  Fijne dag!
  Groet Myriam

  Beantwoorden
 4. Je weet het altijd heel tof en mooi te zeggen én zo goed te formuleren… ook komt het zacht over en dat geeft een mooie menselijke inschatting.
  Fijne dag!
  Groet Myriam

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00