Schaam je nooit – Dichtgedachten #595

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Heb jij van die herinneringen waarvan je nog steeds ineen kunt krimpen van schaamte? Heb je als kind wel eens iemand gepest, of je broertje of zusje zo hard geduwd dat er een blijvend litteken overbleef? Welkom bij de club. 

Ook op latere leeftijd kan er nog van alles gebeuren. Je kunt iets verkeerds zeggen dat erg pijnlijk is voor iemand, je kunt per ongeluk iemand laten struikelen, je kunt een beslissing nemen waar je iemand mee kwetst. 

En dat is helemaal niet erg. Fouten maken is menselijk, en onhandige dingen zeggen ook. Waarschijnlijk let je de volgende keer veel beter op voordat je je mond open trekt, en krijg je meer inzicht in hoe mensen reageren op bepaalde situaties.

Je groeit erdoor als mens, want je onthoudt het vervelende gevoel, en realiseert je dat je dit niet nog een keer wilt veroorzaken. Je gaat er dus actief op letten dat je de volgende keer beter oplet. 

Die kennis is heel waardevol in je ontwikkeling als persoon, en geeft je een goed zelfbeeld. Als je je fouten toegeeft en ze in de toekomst probeert te vermijden, is het toch niet allemaal negatief geweest.

Dat is de boodschap achter het gedicht.

Schaam je nooit voor je verhaal,
ook al was je reis niet fijn.
Fouten maken we allemaal,
zo leer je wie je graag wilt zijn.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00