Je oordeel – Dichtgedachten #814

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Een vriendin van mij werkte als oppas voor een jongetje met een handicap. Die handicap kon je alleen niet zien, waardoor hij voor een buitenstaander overkwam als een verwend rotjoch. Dat was hij totaal niet, maar wat hij had was simpelweg niet zichtbaar.

En helaas geldt dit voor heel veel dingen. We denken vaak te weten hoe iets in elkaar zit of vinden simpelweg ergens iets van. Maar in de meeste gevallen hebben we geen enkel idee wat er onder de oppervlakte speelt. Pijn, problemen, angsten, zorgen, ze zijn allemaal niet per definitie zichtbaar aan de buitenkant, maar kunnen er wel voor zorgen dat iemand reageert op een manier die je vreemd, asociaal of ongepast vindt.

Als je niet weet wat er precies speelt (en laten we eerlijk zijn, wanneer weet je dat nu echt zeker?) is het misschien niet zo handig om er een oordeel over te vellen.

Daarover gaat dit gedicht:

Niet alle pijn is zichtbaar,
het grootste leed zie je vaak niet.
Heb niet te snel je oordeel klaar,
aan de hand van wat je ziet.

24 gedachten over “Je oordeel – Dichtgedachten #814”

 1. Dit is zo waar, heb daar helaas teveel ervaring mee😓.
  2 autistische kinderen, en de oudste bleek ook nog een zeldzame longziekte te hebben.
  Buitenkant heel, van binnen stuk, wat kunnen mensen dan hard zijn, menen ook dat ze hun commentaar luidkeels kunnen uiten. Daar wist ik wel raad mee, zij een rode kop van schaamte, maar mijn kinderen hadden de verbale klap wel binnen.
  Serieus wanneer je de mensen leert kennen, ga je van dieren houden.
  Van kinds af aan wist ik al dat je nooit zomaar met je oordeel moet klaar staan, je weet nooit wat ze meegemaakt hebben.
  En nee dat heb ik niet van mijn verwekkers geleerd

  Beantwoorden
 2. Veel mensen hebben een “masker” op, dus je kan niet zien welk verdriet of probleem er schuil gaat achter een glimlach, dus oordeel niet te snel

  Beantwoorden
 3. Helaas nog veel te vaak oordelen wij als mens zijnde veel te snel over een ander,denk als men wat meer aan zelfreflectie zou doen dat je heel wat milder zou worden en veel minder snel ergens op gaat reageren…Wat mij ook helpt door aan mezelf te vragen..WAT ZOU LIEFDE DOEN? ❤️

  Beantwoorden
 4. de mensen oordelen vaak te snel zonder te weten of willen weten wat er aan de hand is. het zou fijn zijn als men wat vaker wat aandacht aan een ander besteed

  Beantwoorden
 5. Dit is zo waar! Als iedereen dit gedichtje onder ogen zou krijgen en het dan ook daad werkelijk in zich op zou nemen dan zou er een stuk minder ellende zijn.

  Beantwoorden
 6. Men staat zo vaak met een oordeel klaar over anderen. Ik zeg aaltijd ieder huisje heeft zijn kruisje en je weet niet wat er achter elke voordeur zich afspeelt. Weer een mooie Martin.

  Beantwoorden
 7. Helaas zelf meegemaakt……tenslotte kan je psychische problemen ook niet zien aan de buitenkant…..vaak geroepen ” had ik maar een gebroken been dan zou men wel begrip voor mij hebben” want ja je ziet er toch goed uit 😪

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00