Onrecht in een ruzie – Dichtgedachten 760

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Een film die perfect aansluit bij de gedachte dat mensen in een ruzie tegenover elkaar staan vanwege het gevoel onrechtvaardig behandeld te zijn, is “The Color Purple” uit 1985. Geregisseerd door Steven Spielberg en gebaseerd op het gelijknamige boek van Alice Walker, vertelt deze emotionele film het verhaal van Celie Johnson, een jonge Afro-Amerikaanse vrouw die worstelt met misbruik en onderdrukking.

Celie wordt geconfronteerd met talloze vormen van onrechtvaardigheid: ze wordt gescheiden van haar zus Nettie, gedwongen tot een gearrangeerd huwelijk vol geweld en vernedering door haar man Mister (Albert), en moet omgaan met racisme in de maatschappij waarin ze leeft. Deze opeenvolging van onrechtvaardigheden zorgt ervoor dat Celie zich steeds meer afsluit voor anderen.

De film laat zien hoe dit gevoel van onrecht uiteindelijk leidt tot conflicten tussen personages. Maar naarmate het verhaal vordert, leren de personages ook over vergeving en empathie als middelen om deze ruzies te overwinnen.

“The Color Purple” is dus niet alleen een meeslepend drama uit de jaren ’80; het illustreert ook op indringende wijze hoe mensen tegenover elkaar kunnen komen te staan wanneer zij zich gekrenkt voelen door wat hen is aangedaan.

Ik vroeg AI om te verwijzen naar een titel, op basis van dit gedicht dat ik schreef. Het levert superleuke verwijzingen op, alleen soms slaan ze de plank een beetje mis. Mocht er om wat voor reden iets geschreven zijn dat echt niet online zou mogen staan, laat me dat dan weten, dan pas ik het aan.

Dat mensen in een ruzie,
tegenover elkaar staan,
komt simpelweg door de conclusie,
dat hen onrecht is aangedaan.

2 gedachten over “Onrecht in een ruzie – Dichtgedachten 760”

  1. Tout comprendre, c,est tout pardonner. Makkelijk gezegd, maar moeilijk toepasbaar in een wereld die bol staat van machtstrijd, materialisme en egoistme. Zelfs het Geloof (of liever..de Geloven) hebben vreselijke dingen voortgebracht. Als we “dingen” en waardes uit de buitenwereld nodig hebben, Lijdt dat allicht tot een minderwaardigheidscomplex. We kunnen het beste maar een standpunt in onszelf proberen te ontdekken van waaruit we ons leven gestalte kunnen geven. Dan is wat de buitenwereld ons te bieden heeft, niet meer zo belangrijk.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00