Het belang van goede argumenten – Dichtgedachten 823

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Een film die perfect aansluit bij de gedachte achter deze uitspraak is “The Social Network” uit 2010, geregisseerd door David Fincher. Deze biografische dramafilm vertelt het verhaal van Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook.

In de film zien we hoe Zuckerberg zijn sociale netwerkplatform creëert en al snel enorme ruzies en rechtszaken veroorzaakt met zijn medeoprichters. Het interessante aan deze situaties is dat ze vaak ontstaan uit miscommunicatie en gebrek aan begrip tussen verschillende partijen.

“The Social Network” laat zien dat schreeuwen of agressie geen effectieve manier is om een discussie te versterken of tot een oplossing te komen. In plaats daarvan benadrukt de film het belang van open communicatie, luisteren naar elkaar en proberen elkaars standpunten te begrijpen.

Het verhaal toont ook hoe egoïsme en arrogantie kunnen leiden tot conflicten in relaties, zowel persoonlijk als professioneel. Het illustreert dus indirect dat werken aan je argumentatievaardigheden essentieel is voor succesvolle samenwerkingen in welk domein dan ook – of het nu gaat om vriendschappen, zakelijke partnerschappen of zelfs wereldwijde sociale netwerken zoals Facebook.

Ik vroeg AI om te verwijzen naar een titel, op basis van dit gedicht dat ik schreef. Het levert superleuke verwijzingen op, alleen soms slaan ze de plank een beetje mis. Mocht er om wat voor reden iets geschreven zijn dat echt niet online zou mogen staan, laat me dat dan weten, dan pas ik het aan.

Als je schreeuwen moet,
om een discussie te versterken,
dan is het argument niet goed,
en kun je beter dáár aan werken.

8 gedachten over “Het belang van goede argumenten – Dichtgedachten 823”

  1. Ht moeilijke in discussies is het ontwarren van allerlei verborgen psychologische stromingen die samen te vatten zijn in: Niet willen? of…Niet kunnen…? en om dat dan weer te ontwarren is ook eerlijkheid nodig. En ook een mate van zich kunnen inleven in het standpunt van de….opponent. Kortom: Als de verschillen te groot zijn in …Belevingswereld….wordt het meer een soort van… Science fiction.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00