Tolerant zijn – Dichtgedachten #459

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Openstaan voor andere mensen, andere gebruiken, andere culturen en andere meningen, maakt niet alleen de samenleving leuker, maar het verrijkt ook je eigen leven. 

Andere mensen kunnen gebruiken of gewoontes hebben die eigenlijk ook heel goed bij jou passen, internationaal eten is vaak heerlijk en je kunt geweldige gesprekken hebben als je openstaat voor iemand met een andere achtergrond.

Wat je helaas ook vaak hoort, is dat mensen weliswaar open zijn naar anderen toe, maar het zichzelf heel moeilijk maken. 

Het kan natuurlijk nooit kwaad om aan jezelf te willen blijven werken. ‘Ik ben nou eenmaal zo’ als reden aanvoeren voor het niet willen werken aan je minder goede kanten, is eeuwig zonde. Maar probeer eens door de ogen van een ander naar jezelf te kijken. 

Waarschijnlijk ben je een hartstikke leuk mens, maar straf je jezelf voor ontzettend menselijke dingen. Voel je je bijvoorbeeld schuldig als je een keer te laat bent met het feliciteren voor iemands verjaardag? Zeg je wel eens iets impulsiefs waar je later veel spijt van hebt? Neem je wel eens twijfelachtige keuzes? 

Welkom in het leven, dat doen we allemaal, en zo voelen we ons allemaal ook wel eens. Maar het is zonde om je leven lang alleen maar te kijken naar wat je minder vindt aan jezelf. Van vervelende mensen kun je weglopen, maar aan jezelf zit je je hele leven vast. 

Dus kijk realistisch. Ben je in de meeste gevallen goed, aardig, behulpzaam? Heb je vooral goede intenties? Wees dan trots op jezelf, en waardeer jezelf. Want dat doen de meeste andere mensen waarschijnlijk ook. 

Dat is de boodschap achter dit gedicht:

Tolerant zijn is belangrijk,
maar wanneer je dat probeert,
zorg dan dat je naast die ander,
vooral jezelf ook accepteert.

3 gedachten over “Tolerant zijn – Dichtgedachten #459”

  1. Helemaal waar, helaas heb ik er veel moeite mee, denk teveel aan anderen en krijg iedere keer weer de dop op mijn neus. Vaak isoleer ik mezelf om niet weer in die valkuil te vallen.

    Beantwoorden
  2. Perfect verwoord Martin,
    Tolereren..teveel gedaan uit ruimhartigheid, andere op de eerste plaats, ik zag in, moest daarmee stoppen, nu mezelf op de eerste plaats, wel een proces, geeft lucht, heb het.juiste pad gekozen

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00