Als mensen onaardig zijn – Dichtgedachten 1625

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Als je me een beetje volgt op Facebook, dan weet je dat ik soms écht heel onaardige reacties voor mijn kiezen krijg. Het overgrote deel is écht aardig en leuk (en ook kritische feedback vind ik leuk), maar soms zit er eentje tussen die gewoon ronduit gemeen is en een rechtstreekse aanval op mijn normen, waarden en integriteit. Het verbaast mensen dan altijd dat ik heel vriendelijk blijf en vrijwel nooit meega in die negativiteit.

Dat is niet mijn natuurlijke reactie. Natuurlijk laten dat soort reacties mijn bloed koken en wil ik achter mijn toetsenbord kruipen om de persoon in kwestie eens flink van repliek te dienen. Het punt is dat ik door de jaren heen heb geleerd dat mensen die zonder enige aanleiding onaardig of zelfs gemeen doen vooral een probleem hebben met zichzelf. Ik heb hen immers niets misdaan, maar wat ik schrijf of waar ik voor sta raakt iets bij hen waarop ze een bepaalde reactie hebben.

Dat maakt het niet oké en het maakt het ook niet leuk. Ik kan er soms écht verdrietig van worden. Maar een partijtje boos en gemeen terug gaan zitten doen gaat niemand verder helpen, het is nooit de oplossing. Dus haal ik een paar keer adem, tel tot tien en probeer te achterhalen wat er precies aan de hand is. Negen van de tien keer binden mensen in en blijkt dat ze zich gewoon niet gehoord voelden.

En die ene keer dat dat niet lukt en iemand echt helemaal losgaat op mij/ons? Tja, daarvoor hebben we de knop blokkeren. Want je hoeft écht niet álles te pikken.

Daarover gaat het gedicht van vandaag.

Als mensen heel onaardig zijn,
dan is dat lastig te verteren.
Maar het is doorgaans slechts hun eigen pijn,
die ze op jou projecteren.

16 gedachten over “Als mensen onaardig zijn – Dichtgedachten 1625”

 1. Heel erg waar. Vaak is het inderdaad projektie, en iets dat getriggerd wordt naar hun verleden. Jouw gedichtje noopt hun dan aan zichzelf te werken, en als ze daar geen zin in hebben, wordt er negatief op jou gereageerd. Jouw gedichtjes zijn een Gift voor de lezers, en als sommige mensen dat niet op de juiste waarde weten te schatten, is dat hun probleem. Maar het blijven vervelende ervaringen, en inderdaad: Diep ademhalen en langzaam tot 10 tellen. …Adem in, adem uit…en….laat wat je niet dient GAAN!!! Fijne zondag verder, en ga vooral door met inspirerende gedichtjes!!!

  Beantwoorden
 2. Dat is waar Martin
  Maar soms is het ook moeilijk je denkt dat je het goed
  En dan krijg je commentaar.
  Zo vaak komt het niet voor .
  Maar de volgende keer zal ik aan jou uitspraak denken.

  Beantwoorden
 3. Knap dat je dat kunt. Ik heb geleerd dat niets zeggen soms beter is maar soms is het zo lekker om gewoon lekker gemeen terug te doen. Heel af en toe kan ik het echt niet laten, daarom zet ik jouw gedichtje op een zichtbare plek en lees het als ik me weer vals en gemeen ga voelen. Dank je wel.

  Beantwoorden
 4. Wat een geluk dat je zo verstandig bent. Mensen kunnen erg wreed zijn op social media. Trouwens ook in real life. Ik heb zoiets van het leven is kort en mooi. Geniet ervan. Ik word er alleen maar verdrietig van als mensen zo naar doen. Maar vandaag schijnt de zo dus laten we blij zijn❤

  Beantwoorden
 5. Dit is weer een leermomentje voor mij, Martin! Ik ga dat ook proberen te relativeren. Jouw gedichtjes openen toch al vaak een bepaalde kijk op dingen waar ik heel blij van word en mét mij veel anderen. Ik doe vrijwilligerswerk en heb vanwege corona een groepsapp gemaakt voor onze mensen om zo toch contact te houden. Het merendeel is 60+ en ze hadden het niet makkelijk tijdens corona en ik ben begonnen met ‘s ochtends regelmatig een gedichtje van jou met hen te delen en daar kwamen hartverwarmende reacties op, Jij zou eens moeten weten hoeveel mensen met een glimlach aan de nieuwe dag zijn begonnen door jou ! Wij hopen dat jij nog héél lang doorgaat met het delen van jouw prachtige teksten 😄

  Beantwoorden
 6. Ik vind het knap dat je je niet verlaagd tot zulke mensen.
  Je stukjes raken vaak de waarheid en dat is voor sommige mensen moeilijk te horen of lezen.
  Ga alstublieft zo door .Ook heb ik er zelf vaak steun aan.♥️

  Beantwoorden
 7. Beste Martin en medewerkers,
  ik ervaar jullie berichtjes iedere dag als een cadeautje !🌻🍀

  Mensen die het nodig vinden om een ander te kwetsen zitten nog niet op dezelfde spirituele ontwikkelingstrap.

  Gezellige dag 🔆
  Groet en dank 💜 van Marja

  Beantwoorden
 8. Beste Martin en gezin
  Ik herken t zo
  Ik heb een eigen salon aan huis
  In 6 jaar tijd heb ik 3 klanten na herhaaldelijk vervelende opmerkingen een nette mail gestuurd dat ik ze niet meer als klant kan en wil ontvangen
  Het is jouw business als mensen daar negatief over zijn moeten ze zichzelf achter de oren krabben want je geeft zoveel
  Dank daarvoor

  Hartelijke groet Dineke
  Moeder van 4 zoons, mantelzorger van mijn man met ms
  Trotse salon eigenaar

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00