Waarom liefde écht overwint

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

liefde
Wéér een verschrikkelijke aanslag, wéér verschrikkelijk veel doden en gewonden en wéér staan we met z’n allen voor de vraag: waar gaat het heen met de wereld. Ik zou het niet weten. Het enige dat ik weet is dat liefde, in tegenstelling tot haat, het enige antwoord is.
Als ik zoiets schrijf, of het nu in tekst is of in een gedicht, dan leidt dat geheid tot gemengde reacties. Veel mensen kunnen zich vinden in de boodschap van liefde, maar steeds meer mensen worden cynisch, wat heel erg begrijpelijk is. ‘Wat wil je met je liefde beginnen dan, is dat een magische kracht die aanslagen voorkomt?’ of ‘Explosies winnen het nog altijd van liefde hoor’, zijn reacties die ik regelmatig voorbij zie komen. Begrijpelijke reacties, mensen zijn boos en aan de oppervlakte hebben ze gelijk.

Liefde is geen toverkracht

Het punt is echter dat dit niet gaat om de oppervlakte. Dit gaat om iets dat dieper ligt. Natuurlijk is liefde geen toverkracht, en natuurlijk heb je niets aan liefde als iemand een vliegveld overhoop komt blazen of een nachtclub overhoop schiet. Liefde beschermt je niet tegen kwaad, maar het helpt je wel om terug te veren. Geloven in liefde, betekent niet dat er geen maatregelen genomen mogen worden. Het betekent niet dat we terroristen niet keihard moeten aanpakken, het betekent niet dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor dit soort acties niet keihard gestraft mogen worden. Geloven in liefde betekent niet dat je terroristen gaat knuffelen in de hoop dat ze hun leven beteren. Maar met haat voorkom je geen nieuwe generatie terroristen, je wakkert haar alleen maar aan.
Geloven in liefde, betekent dat wij, de mensen die achterblijven op deze planeet nadat wéér een groot aantal mensen haar heeft moeten verlaten na een aanslag, ons niet moeten verliezen in haat. Natuurlijk mogen we boos zijn, natuurlijk zijn we verdrietig, natuurlijk is er iets in ons dat vergelding wil, en dat ervoor wil zorgen dat al deze levens niet voor niets verloren zijn gegaan.
Maar op het moment dat we toegeven aan gevoelens van haat, op het moment dat we beginnen te geloven dat de wereld een slechte, duistere plek is, dát is het moment waarop terrorisme (en verschikkelijke daden in het algemeen) pas écht voet aan de grond begint te krijgen. Waar je in gelooft, dat maak je waar, en als we met z’n allen besluiten dat de wereld ten dode is opgeschreven, dan maken we dat met z’n allen heel snel waarheid.

Ik ben bang

Ik ben doodsbang, voor mij, mijn vrouw, mijn kinderen, voor de hele wereld. Ik weet niet wat er nog allemaal gebeurt, waar dit naartoe gaat en wat ons te wachten staat. Dat ik geloof in liefde, betekent niet dat ik denk dat dit allemaal zomaar zal verdwijnen. Ik weet alleen zeker, dat het niet verdwijnt door toe te geven aan haatgevoelens. Ik geloof in liefde, ik geloof in het goede van mensen en ik weet dat er voor iedere terrorist, honderd mensen zijn die wél waarde hechten aan het leven en die wél een positieve bijdrage willen leveren aan dit bestaan.
Laten we vooral dit niet vergeten: we zijn in de meerderheid, en niet een heel klein beetje. Ze kunnen de halve wereld platbombarderen en overhoop schieten en dan nóg zijn er veel meer mensen die van elkaar houden, dan die elkaar dood willen schieten. En dát is waarom liefde alles overwint, ze is eenvoudigweg veel besmettelijker dan haat en heeft een véél langere adem.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00