Iedereen schofferen – Dichtgedachten #1211

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

We leven in een vrij land, en in principe mag iedereen zeggen wat hij of zij denkt. Die vrijheid is niet vanzelfsprekend, en dat is iets waar we ontzettend trots op mogen zijn. 

Maar er zijn ook mensen die onder het mom van vrijheid van meningsuiting regelmatig keihard uithalen naar andere mensen. Mensen met bijvoorbeeld een andere afkomst, met een ander opleidingsniveau, iemand wiens gezicht hen niet aanstaat of omdat ze gewoon willen schofferen om te schofferen. 

Er zijn nu vast mensen die denken: ‘Ja maar je mag tegenwoordig niks meer zeggen, iedereen is zo gauw beledigd.’ Maar 1: dit was vroeger ook al onbeleefd om te zeggen, en 2: zeg vooral wat je wilt, maar accepteer het als je vervolgens wordt aangesproken op wat je zegt.

Bovendien is er een verschil tussen de plank misslaan en iets onhandigs zeggen, en bewust iets zeggen om mensen te kwetsen. Als dat laatste het geval is bij jou, is het misschien aardig om voortaan even na te denken als je iets zegt. Want dat iets kan, wil niet zeggen dat het ook moet.

Dat is de boodschap achter het volgende gedicht:

Het feit dat jij het recht hebt,
om je gevoel te ventileren,
wil niet zeggen dat het nodig is,
iedereen maar te schofferen.

10 gedachten over “Iedereen schofferen – Dichtgedachten #1211”

 1. Prachtig boekje’ TROOST GEDACHTE’.
  supersnel thuis gekregen.
  allen kan niet in de brievenbus(woon in ‘n flat met rechte brievenbus.
  Maar door de ‘n email goed goed geschreven hoe laat het bezorgd word !
  ‘PRIMA’
  Heb ook nu leuk contact met de lieve mevrouw die de post bezorgd.
  Groetjes Els Engel.

  Beantwoorden
 2. Nou daar ben ik het volkomen mee eens hoor Martin. Sommige mensen denken dat ze alles maar kunnen zeggen. Ik vind denk eerst eens na want je mag dan alles zeggen, maar het hoeft niet perse beledigend te zijn; “het is de melodie die de toon zet”.

  Beantwoorden
 3. Prachtig gedicht, waar zo veel waarheid in zit.

  Bedankt trouwens voor het boekje: troost gedachten en het blikje: blikje troost. Ik ben er reuze blij mee, want de gedichtjes zijn prachtig.❤️💋🦔

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00