Goede daden – Dichtgedachten #1525

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Heb je net iets enorm liefs voor iemand gedaan, maar heeft niemand het gezien? Dat kan soms best balen zijn, want als mensen zien dat je iets aardigs doet, dan vinden ze je leuk en dat voelt fijn.

Stel dat dit je overkomt, zou je dan achteraf gezien dat lieve ding niet gedaan hebben? Vast niet. Want iets aardigs doen, doe je omdat je nu eenmaal een aardige persoon bent en je nu eenmaal graag iemand helpt. Niet omdat je er per se iets voor terug wilt krijgen.

Dit geldt voor verschillende dingen. Misschien heb je een collega geholpen een taak af te krijgen. Dan is het jammer als een manager het niet ziet, want dit kan goed uitpakken op een functioneringsgesprek. Of bied je je oudere buurvrouw aan om boodschappen voor haar te doen, maar is dat eigenlijk stiekem omdat je die leuke winkelmedewerker nog een keer wilt zien, en dan blijkt die medewerker een vrije dag te hebben.

Het is menselijk om altijd een heel klein beetje aan jezelf te denken terwijl je iemand helpt. Maar denk bij de vorige voorbeelden maar zo: het project is – mede dankzij jou – op tijd af en dat staat goed voor je hele team. En de buurvrouw heeft weer voor een paar dagen eten in huis, en zij zal je in elk geval heel dankbaar zijn.

Zo zie je maar, ook zonder openbare schouderklopjes kun je er heel veel aan hebben om iemand te helpen.

Dat is de boodschap achter dit gedicht:

Heb nooit spijt van goede daden,
zelfs als ze iedereen ontgaan.
Ga altijd bij jezelf te rade,
waarom je dit hebt gedaan.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00