Pesten is nooit jouw schuld – Dichtgedachten 808

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Ik ben vroeger enorm gepest. Lang, vaak en erg. Geestelijk en fysiek. Ik ben in elkaar geslagen, bespuugd, bedreigd en alles wat je daartussen kunt verzinnen. In alle eerlijkheid vind ik dat achteraf niet zo heel erg. Het heeft me gewapend tegen kritiek en me de vrijheid gegeven om te doen waar ik zin in heb, zonder me druk te maken om wat de rest van de wereld er over denkt.

Ik heb het geluk dat mijn hoofd daar op die manier mee kon omgaan, maar voor vele anderen is het effect veel desastreuzer. En het vervelende is, dat wie gepest wordt, vaak denkt dat het zijn of haar eigen schuld is. Dat was bij mij niet anders. Dat ik gepest werd, kwam omdat ik nogal raar was. Alles wat ik nu schrijf en denk, dacht ik ook toen ik heel jong was, en daar begrijpen andere kinderen niets van. Ik had toen graag gewild dat ik anders was, en pas nu begrijp ik dat ik in die tijd de basis heb gelegd voor wie ik nu ben. De eigenschappen waarom ik vroeger gepest werd, zijn dezelfde eigenschappen die me nu succesvol maken. Stel je toch eens voor dat ik mezelf al die dingen had afgeleerd omwille van rust.

Daarover gaat het gedicht van vandaag:

Pesten is nooit jouw schuld,
bij dat idee gaat het vaak mis.
Het is de dader die verhult,
dat hij of zij onzeker is.

23 gedachten over “Pesten is nooit jouw schuld – Dichtgedachten 808”

 1. Oooohhh Martin, zo herkenbaar. Ik ben vroeger zo erg gepest. Geschopt, in elkaar geslagen, uitgescholden, na gedaan in de klas. Pakte ik mijn potlood deed iedereen hetzelfde. Gespuugd, van mijn fiets getrapt. Spullen kapot gemaakt.
  Ik ben 62 jaar en ik heb er nog last van
  Ik heb weinig zelfvertrouwen. Voel me nooit goed genoeg. Etc, etc.
  Ik heb er Therapie voor gehad, maar ik durf nog steeds niet langs de school te lopen. Ik krijg paniek aanvallen.
  Helaas heeft het mij niets positiefs gebracht.

  Beantwoorden
 2. Een prachtig gedicht, ik ben vroeger ook heel veel gepest omdat ik een vader had die manisch depressief was en wij het heel arm hadden.

  Beantwoorden
 3. Hallo Martin. Wat een supermooi gedicht.😢 En wat een waarheid. Ook ik ben vroeger gepest. Niet extreem maar wel zo dat ik er in mijn “verdere leven” er regelmatig nog wat last van ondervind. En dat volwassenen nu af en toe ook nog pest-gedrag vertonen vind ik helemaal triest. Maar nu “kan” ik er beter mee om te gaan. Althans probeer ik.
  Antoinette Koks

  Beantwoorden
 4. Prachtig Martin, en zoooo waar. Pesten is verschrikkelijk voor degenen die het overkomt. Zij kunnen ee niets aan doen. Jij hebt het overgezet tot positief iets. Topper. Je bent een heel mooi, gevoelig mens.
  En dat is heeeel bijzonder. Blijf gedichten schrijven. Ze zijn zoooo mooi en gevoelig.
  Het allerbeste voor jou en je gezin.
  Groetjes Tineke Stolk

  Beantwoorden
 5. Hallo Martin. Wat een geweldig gedicht. 😢Precies zoals het is. Ook ik ben vroeger ook gepest. Niet heel extreem. Maar ik merk in mijn “volwassen” leven dat ik op sommige momenten daar nog steeds hinder van heb. Het heeft me in sommige dingen wel beperkt. En ook volwassen mensen tonen nog weleens gedrag van soort van pesterij. Dat is toch triest. Ik probeer er nu anders mee om te gaan. Ben ook zelfverzekerder nu. Dus soms lukt dat maar soms heb ik het er nog weleens moeilijk mee. Antoinette Koks

  Beantwoorden
 6. Pestgedrag is vernietigend. Ik heb het altijd verafschuwd. En het verschrikkelijke ervan is dat het in alle leeftijdsklassen voor komt… 😔 Wat fijn Martin, dat het voor jou een positieve wending heeft genomen 🥰

  Beantwoorden
 7. Nu werdt gepest op 3 scholen .ik zei niets. Begreep het niet .ook onderweg naar school ook door jongen in de die straat ( vermoede later dat hij mij leuk vond was meer vragen met treiteren vind je leuk. Denk ik) later las ik het is de pester die zelf geen aandacht krijgt en gilt om aandacht .maar op verkeerde manier doet.maar daar heeft de gepeste niets aan want die blijft bijna hele leven lopen met die vraag zitten.WAAROM OVERKOMT MIJ DIT!
  Maar door dat ik dat las gaf mij rust .later dacht ik ook ze pesten je omdat jij opvalt en niet meeloopt .want jij bent bijzonder zonder dat je het weet.gelukkig bleef bij mij met woorden.

  Beantwoorden
 8. Een prachtige gedicht, Martin
  En ook ik ben er op latere leeftijd er achter gekomen, dat pesten voor zwakkelingen is…
  Anderen hebben het niet nodig . ….
  Dankjewel 💝

  Beantwoorden
 9. Goedemiddag Martin,
  Ben gelukkig nooit gepest maar ken wel mensen die daar hun hele
  leven onzeker van zijn!
  Ik blijf het een misdaad vinden, als je zo laf bent om dit te doen.
  Fijne dag daar!

  Beantwoorden
 10. Totaal begrip. Ik hoorde er vroeger als kind nooit bij…(nergens) en nu nog niet. Kennelijk is het een tijd van…afharden van de “peers” en/of publieke opinie. Het bereidt voor op de toekomst waarin je met je talenten naar buiten moet komen. Het is als de opgang van de stralende zon, die de hele opgeving met zijn (spirituele) aanwezigheid laat oplichten. Als mensen dan een “paraplu” gaan opzetten moeten zij dat weten, maar het zal de ZON niet hinderen. Ook komt alles “aan het Licht”. In de Bijbel staat: Hij laat zijn Zon opgaan over goeden en bozen. Vroeger begreep ik die passage niet, maar de I Tjing liet er “een Lichtje”op schijnen. Sheakespear zei reeds: Rise and Shine, and….look Bright. En Pink Floyd maakte een song: Shine one you Crazy Diamond!!!! Dus Martin: Je kunt weer even vooruit! Blijf schijnen….!!!!!!

  Beantwoorden
 11. Ook ik ben gepest omdat ik anders was. Niet alleen buitenshuis, maar ook thuis werd ik niet geaccepteerd zoals ik was. Tot op heden heb ik daar nog steeds last van….

  Beantwoorden
  • Laat het los Jacqueline. Wat een mooie naam trouwens. Snij in gedachten de banden door met degene die je gepest hebben. Dat werkt. Een mooie ziel kan ontplooien….veel liefs met het anders zijn…

   Beantwoorden
 12. Dank je wel. Ik hier was het met pesten niet anders. Het geeft wel een bepaalde schade en onzekerheid, maar het feit dat je mag zijn die je bent begint de overhand te krijgen.

  Beantwoorden
 13. Heel mooie tekst ! Zou in alle scholen mogen opgehangen worden !!!
  De gepeste zal er misschien minder door lijden en de pester hopelijk meer tot nadenken stemmen en bewuster later worden van wat hij doet, zodat ook hij of zij kan groeien in positiviteit!
  Mia

  Beantwoorden
  • Ja. Mooie tekst. Goed idee om in scholen te hangen, Want er wordt nog steeds veel te veel gepest. En ga maar na… De pesters worden in hun latere leven dikwijls zwakkelingen, want alleen staan ze nergens.

   Beantwoorden
 14. Een gedicht naar mijn hart.
  Ook ik ben vroeger veel gepest, omdat ik ‘anders’ was.
  Dat ben ik nog steeds. 😉
  Alleen trek ik mij er nu niets meer van aan.

  Met vriendelijke groeten,
  Emcea

  Beantwoorden
 15. Zoveel respect en bewondering voor jou hoe je, ondanks je eigen verleden, zoveel mensen mag en kunt bemoedigen. Dat je alles op een liefdevolle, en begripvolle manier kunt relativeren en vergeven. Als je dat kunt ben je een bevoorrechte mens.
  Een mooi mens 🥰
  Hartelijke groet en veel liefs voor jou, je gezin en je Team.
  Marian Rutten.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00