Kritiek accepteren – Dichtgedachten_2200

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

In de 19e eeuw was er een jonge Amerikaanse ontdekkingsreiziger genaamd John Wesley Powell. Hij was vastbesloten om de onbekende Colorado-rivier en de Grand Canyon te verkennen. Veel mensen, die zelf nooit in de wildernis waren geweest, bekritiseerden zijn plannen en voorspelden zijn falen. Ze zeiden dat het onmogelijk was, te gevaarlijk. Maar Powell luisterde niet naar hen. Hij wist dat ze nooit waren waar hij naartoe wilde. Dus, in 1869, begon hij zijn expeditie met een klein team. Ze trotseerden de woeste rivier en de onherbergzame canyon, ondanks vele ontberingen en gevaren. Uiteindelijk slaagde Powell erin om de Grand Canyon in kaart te brengen, een prestatie die hem beroemd maakte. Deze anekdote herinnert ons eraan dat we soms de kritiek moeten negeren van mensen die nooit waren waar wij heen willen.

Daarover gaat het gedicht van vandaag:

Laat jij iemand navigeren,
die de weg totaal niet kent?
Waarom dan kritiek accepteren,
van iemand die nooit was waar jij bent?

Het voorbeeld uit de geschiedenis heb ik opgezocht met behulp van AI. Ik lees dat natuurlijk nog even door, maar met 31 gedichten per maand mis ik soms nog wel iets. Mocht het niet accuraat zijn, of om andere redenen de plank misslaan, laat me dat dan weten, dan pas ik het aan.

13 gedachten over “Kritiek accepteren – Dichtgedachten_2200”

 1. Je hebt helemaal gelijk, Martin. En het besef daagt bij me, dat ik de neiging heb direct in de verdediging te schieten. (Patroon aangeleerd in mijn jeugd) Maar NU is NU, en het verleden is niet meer, en de toekomst moet nog komen…..En…Ook weg met de innerlijke Criticus….!!!!

  Beantwoorden
  • Kritiek is heel erg nuttig en waardevol. Waar het (in dit gedicht) om gaat, is van wie je de kritiek accepteert. Iemand die geen idee heeft wat je doet, waar je vandaan komt, iemand die nooit het pad heeft bewandeld dat jij hebt bewandeld, kan kritiek geven, maar die kritiek is doorgaans niet zo waardevol 🙂

   Jij ook een fijne zondag!

   Beantwoorden
 2. Heel fijn om dit te lezen zo herkenbaar
  Mensen die nooit kanker hebben gehad
  Willen mij vertellen wat ik moet doen
  Ik ben nu voor de derde keer pineut
  En weet inmiddels wel hoe het zit
  Maar ook nu heb ik geen oordeel over
  een ander ik sta niet in hun schoenen

  Beantwoorden
 3. Inderdaad kritiek krijgen van iemand die er niks van weet moet je zeker niet aantrekken en aanvaarden maar anderzijds kan kritiek van iemand die naast je staat je helpen groeien…

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00