Zeg geen misschien – Dichtgedachten #1543

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Nee. Het is een heel klein woordje, iedereen kan het uitspreken, het heeft maar drie letters. Maar het kan soms toch heel moeilijk zijn om het uit te spreken. Het kan namelijk toch voelen alsof je een deur dichtgooit, iemand iets weigert of op een andere manier iets negatiefs betekenen.

Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het kan namelijk best eens zijn dat jij je veel bezwaarder voelt om nee te zeggen, dan het voor de ander is om nee te horen. 

Bovendien, stel dat iemand je vraagt om ergens mee te helpen en je zegt misschien, dan gaat diegene er toch ergens vanuit dat je misschien zult komen helpen. Maar als je gewoon eerlijk zegt dat het niet uitkomt, kan diegene iemand anders zoeken voor het klusje.

Los daarvan betekent nee in de meeste gevallen ‘nu niet’. Niet ‘nooit’. En als je het toch niet fijn voelt om iemand een nee te verkopen, kun je altijd nog een alternatief voorstellen. Bijvoorbeeld: ‘Deze week ben ik erg druk en komt het niet uit, maar wat dacht je van volgende week?’ Dan geef je aan dat je het idee wel leuk vindt, maar niet op het voorgestelde moment.

Daarover gaat dit gedicht:

Leer aan om geen misschien te zeggen,
wanneer je gewoon ‘nee’ bedoelt.
Je hoeft geen mens ooit uit te leggen,
waarom je ergens niets voor voelt.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00