Nee zeggen – Dichtgedachten #1007

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Het is zo’n kort woordje, drie letters maar. Maar het kan zo moeilijk zijn om uit je mond te krijgen!

‘Nee.’ We kunnen er iets heel groots van maken, maar het hoeft helemaal niet iets wereldschokkends te betekenen. 

Als iemand vraagt of je ergens zin in hebt en je wilt niet, is het zo gezegd. Nee, dank je. Niemand hoeft er verdrietig om te zijn, ze zullen simpelweg denken: prima, die heeft geen zin vandaag. 

Op het moment dat je altijd nee zegt, kan het zijn dat mensen op een gegeven moment stoppen met je te vragen. De vraag is hoe erg dat is. Op het moment dat je eigenlijk altijd nee zegt tegen een een bepaalde persoon, is dat waarschijnlijk iemand aan wie je op dat moment niet teveel energie kunt of wilt besteden. 

Weeg het dus altijd af voor jezelf. Is dit iets waar je energie in kunt of wilt steken? Wie vraagt het, en hoeveel doet deze persoon voor jou? Ben jij op een of andere manier verantwoordelijk? Hoeveel andere dingen heb je nu al op je bord en ben je in staat om er nog de aandacht aan te besteden die het verdient?

Door deze vragen te beantwoorden, kun je heel makkelijk beredeneren welk antwoord je op een vraag wilt geven. En anders kun je altijd nog bedenken: als ‘nee’ echt geen optie was, had de ander je niet gevraagd, maar je iets opgelegd. 

Daarover gaat dit gedicht:

Als je er niet blij van wordt,
doe dan gewoon niet mee.
De uitleg kan echt heel erg kort:
‘nee dank je’, ‘nee hoor’, ‘nee’. 

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00