Jij bent een voorbeeld – Dichtgedachten 1574

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

We hebben allemaal zo onze voorbeelden en rolmodellen. Dat is belangrijk, want het is goed om je op te trekken aan goede voorbeelden. Wat alleen nog belangrijker is, is beseffen dat deze mensen het niet per definitie beter voor elkaar hebben dan jij. Ik worstel regelmatig met mijn bedrijf, ik vind het moeilijk om mensen en processen te managen. En soms denk ik dan: was ik maar een Elon Musk of een Steve Jobs, die zouden wél weten hoe ze het moesten doen. De realiteit is anders: ook zij hebben zo hun eigen worstelingen, we zien ze alleen niet.

Het is daarom heel belangrijk om niet alleen te beseffen dat jouw grote voorbeelden het waarschijnlijk helemaal niet zo goed voor elkaar hebben als jij denkt, maar óók dat jij zeer waarschijnlijk een rolmodel voor iemand anders bent, zonder het in de gaten te hebben. Bijvoorbeeld omdat jij altijd zo georganiseerd bent, of omdat je heel attent bent, nooit te laat komt, je financiën op orde hebt, noem het maar op.

Zoals jij naar anderen kijkt, wordt er ergens in je omgeving ook naar jou gekeken. We spreken dat alleen zelden uit, dus komen we er meestal niet achter. Maar besef dat ook jij een voorbeeld voor iemand bent. En jij weet als geen ander wat voor chaos het soms in je hoofd kan zijn en hoe onzeker je soms bent. En die mensen die naar je opkijken? Die zullen daar nooit iets van merken.

Daarover gaat het gedicht van vandaag:

Je hebt het misschien zelf niet door,
en dat is ook niet verkeerd.
Maar jij bent een voorbeeld hoor,
iemand die mensen inspireert.

4 gedachten over “Jij bent een voorbeeld – Dichtgedachten 1574”

 1. Jouw stukje deed me meteen aan iemand denken. Ik had vroeger een collega die in mijn ogen alles had wat ik niet had. Zelfvertrouwen, flair, humor, wist goed hoe met mensen om te gaan, gedroeg zich vrij. Dat wilde ik ook en in de 25 jaar daarna heb ik dat verworven en ben ik zo, op mijn manier. Jaren later, tijdens een telefoongesprek, hij was inmiddels direkteur van een goedlopend bedrijf, vroeg ik hem of hij nog voetbalde. Hij beaamde dat, maar liet ook merken dat er mensen waren die dat niet bij zijn funktie vonden passen. Ik merkte dat dat hem onzeker maakte. Natuurlijk golft hij ook, haha, maar op het voetbalveld, met alles er omheen, voelt hij zich thuis. Toevallig was ik zo ver gekomen dat ik vond dat je je niet bezig moet houden met wat anderen van iets denken. Dus ik kon zinnig reageren. Door dit voorvalletje voelde ik me in het algemeen meer zijn gelijke i.p.v. hem als voorbeeld te zien. Hij was meer mens geworden, naar mijn gevoel.

  Beantwoorden
 2. Weer zo’n mooie Martin,ik word zo blij van jou
  Je raakt zo vaak de kern van het leven
  Dit maakt voor mij zoveel goed

  Dank je wel XOXO

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00