Brieven aan R&M: Ik ben bang

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

IMG_5883Lieve Robin en Matthijs,
Als ik jullie naar bed breng en overtuig van het feit dat er écht geen monsters in de kast zitten of onder het bed liggen, dan zie ik altijd die blik. Die blik van bewondering, want ‘Papa is nooit bang’. Helemaal waar is dat niet, er zijn genoeg dingen waar ik bang voor ben, spinnen, enge films, Dries Roelvink, om er maar een paar te noemen. De laatste tijd ben ik echter bang voor iets veel groters, iets veel omvangrijkers. Papa is een beetje bang voor de wereld.

Ruzie om geld

Weet je jongens, er is ontzettend veel aan de hand op het moment. We hebben de afgelopen jaren pittige jaren gehad omdat het financieel niet zo goed ging met Nederland en met de rest van Europa. Met Nederland gaat het nu een stuk beter, maar het is de vraag of dat zo blijft. Er is een land waar het niet zo goed gaat. Dat land, Griekenland, heeft allemaal geld geleend van Europa, en daar is nu ruzie om. Want het moet beter gaan in dat land, maar de mensen die er wonen willen, net als wij eigenlijk, weer een beetje kunnen genieten van het leven. En eigenlijk is dat best terecht, want zij hebben dat geld niet geleend, dat was de regering. Een moeilijk verhaal, maar eigenlijk is het een beetje alsof ik – zonder het jullie te vragen – geld leen van opa, en vervolgens aan jullie vraag of je al je speelgoed wil verkopen, omdat we het geld terug moeten betalen. Daar zouden jullie ook niet blij van worden denk ik zomaar.

Geweld

Heel Europa is nu boos op Griekenland en ze worden nu misschien uit Europa gezet. Dat is een beetje gek, maar vooral een beetje gevaarlijk, omdat het ervoor kan zorgen dat heel Europa het financieel een stuk moeilijker krijgt. Allemaal om dat stomme geld dus. En dat maakt me bang, omdat ik niet weet wat ons te wachten staat. Ook ben ik bang omdat er op dit moment nogal veel geweld is in de wereld. Er zijn mensen die andere mensen aanvallen, alleen maar omdat ze iets geloven. Slechte mensen, die hele slechte dingen doen, en dat komt best dichtbij. Dat maakt me bang. vooral ook omdat ik niet weet in welke wereld jullie leven als jullie later groot zijn.
En daarom schrijf ik jullie dit. Want weet je lieve jongens, toen mijn papa en mama klein waren, waren zij ook bang. Toen werd er een president zomaar doodgeschoten en er waren twee grote landen die elkaar bedreigden met hele gevaarlijke wapens. Toen dachten zij ook: in wat voor wereld moeten onze kinderen opgroeien.
Nou… eigenlijk best een fijne.

Een mooie plek

Er zijn heel veel dingen in de wereld om bang voor te zijn. Er zullen altijd oorlogen zijn, er zullen altijd slechte en gevaarlijke mensen zijn die slechte en gevaarlijke dingen doen. En geld zal altijd een heleboel dingen verpesten en de oorzaak zijn van heel veel ruzie. Maar weet je? Tegen de tijd dat jullie dit lezen, zijn we alweer heel veel jaren verder. Als jullie dit lezen bestaat de wereld nog steeds, en zal het nog steeds een overwegend mooie plek zijn. Tegen de tijd dat jullie dit lezen, zullen er waarschijnlijk hele andere dingen spelen om bang voor te zijn en spelen de dingen die ik hierboven beschrijf niet eens een rol meer.
Dat is het belangrijkste om te onthouden. De wereld zit vol met mooie dingen waar je van kunt en moet genieten. Zoek de mooie mensen op, steek daar je tijd in, en probeer er vooral zelf eentje te zijn. En mocht je dan toch ineens angst voelen om alles dat er om je heen gebeurt, onthoud dan dat papa ook bang was, heel veel jaar geleden, en dat dat allemaal óf onnodig is gebleken óf in ieder geval geen verschil heeft gemaakt.
Wees niet bang, wees gelukkig en maak de wereld mooier.
x
Papa

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00