De waarheid van je ouders – Dichtgedachten #272

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Wanneer je opgroeit, leer je van alles van je ouders. Omdat zij ook dingen van hun ouders hebben geleerd, of omdat zij dat vinden.

Als kind ben je niet in staat om wat je leert te toetsen. Is dat inderdaad waar, denk jij er hetzelfde over, zou het ook anders kunnen zitten? Het is normaal dat je als kind niet twijfelt aan de woorden van je ouders.

Maar inmiddels ben je zelf volwassen. De wereld is veranderd, wat je van hen geleerd hebt klopt niet altijd meer. Het is heel moeilijk om dingen die je met de paplepel zijn ingegoten, anders te gaan zien. Maar het is wel heel belangrijk dat af en toe bij dingen stilstaat.

Wees niet bang om zelf na te denken, om kritisch te zijn en om zelf te ontdekken wat jij nou eigenlijk vindt. Want jij bent niet hetzelfde als je ouders, en de wereld is niet hetzelfde als die was wanneer zij opgroeiden.

Door na te denken over wat je vindt en niet klakkeloos een mening over te nemen, groei je als persoon en leer je meer over jezelf en over de wereld. Het betekent niet dat je ouders ongelijk hadden, of je leugens hebben verteld. Want op dat moment klopte het waarschijnlijk allemaal. In elk geval in hun perceptie.

Daarover gaat dit gedicht:

De waarheid van je ouders,
geldt tegenwoordig vaak niet meer.
Het leven rust nu op je schouders,
vraag je af, ontdek en leer.

9 gedachten over “De waarheid van je ouders – Dichtgedachten #272”

 1. Alles draait om perceptie en…referentiekaders. Het is duidelijk dat sinds jouw jeugd er heeeeel veeeeel is veranderd. En…er verandert nog steeds veel en wel met een
  bloed gang. Soms vraag ik me af of het nog wel nut heeft om na te denken. Vaak
  vraag ik mij af hoe de vroege mensen in heel oude culturen zich dingen eigen hebben gemaakt.

  Beantwoorden
 2. Goedemiddag Martin,
  Wat mooi vandaag, elke dag ben ik nog blij met de normen en waarden
  die mijn ouders ons hebben bijgebracht .Zie het ook terug bij mijn kinderen en kleinkinderen en dat voelt fijn.
  Fijne zondag!

  Beantwoorden
 3. Absoluut en het kan in je volwassen leven een positief of een negatieve bijdrage zijn. In mijn geval heel positief en er rolt een traan voor diegene die het tegendeel overkomen is. Lieve grts aan alle lezers en lezeressen. 💖

  Beantwoorden
  • Helemaal mee eens Joke want deze nieuwe generatie daaruit blijkt vaak dat die alle normen en waarden weggegooid hebben ook dat geeft een soort verdriet en machteloosheid. Grts

   Beantwoorden
  • Veel geleerd van mijn ouders, respect, normen en waarden, het zelf mogen ontdekken wat kan en wat niet kan.
   Veel gezegdes en spreekwoorden gelden nu nog.
   Mis mijn ouders nog steeds.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00