Commentaar – Dichtgedachten #946

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Internet heeft ons veel mooie dingen gegeven. Helaas ook minder mooie dingen, zoals de trend waarin we altijd overal commentaar op denken te moeten geven. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, en vaak zijn dingen die gezegd worden deels gewoon waar. Maar dat iets waar is, wil niet zeggen dat het ook altijd gezegd moet worden.

Ik betrap mezelf er vaak op dat ik online ergens op wil reageren, om vervolgens het hele verhaal weer weg te halen nog voordat ik de reactie gepubliceerd heb. Waarom? Omdat het feit dat ik de behoefte voel om ergens op te reageren, niet per definitie betekent dat men ook op die reactie zit te wachten. Ik vraag mezelf altijd drie dingen af voor ik echt reageer: 1. Denk ik ook maar iemand op andere gedachten te kunnen brengen, 2. voegt het iets toe aan de discussie en 3. heb ik echt zin om hier mijn energie in te steken? Vaak is het antwoord nee, en dan ontdek je dat dingen ook heel goed zonder jou kunnen bestaan. Daar zouden we best wel eens wat vaker stil bij mogen staan.

Dat iets de waarheid is,
maakt commentaar nog niet terecht.
Juist daar gaat het vaak mis,
niet alles moet worden gezegd.

9 gedachten over “Commentaar – Dichtgedachten #946”

 1. Internet heeft de wereld er echt niet beter op gemaakt. Achter een zelfstandig leeg toetsenbord kan jij je blijkbaar helemaal laten gaan, zonder respect of begrip. Zo kom je in een wereld van haat en nijd en jaloezie. Wees eens liefs voor elkaar in tolerantie naar je medemens.

  Beantwoorden
 2. Zo is het. Vaak volgen er verhitte discussies, zo niet verwijten, op een vaak goedbedoelde reactie. Internet maakt ons door alle anonimiteit geen aardiger samenleving. Dat ben ik helemaal met u eens Martin.

  Beantwoorden
  • Mooi gezegd Carolina. Je hoeft idd niet altijd iets te zeggen. Soms zeg je iets te snel wat dan verkeerd kan vallen bij de ander. Soms bedenk ik me achteraf wat ik mss wel had kunnen zeggen, maar dan is het meestal te laat en heeft het ook geen zin meer. Martin zet ons met zijn wijze gedichtjes aan het denken.

   Beantwoorden
 3. Hiermee ben ik het helemaal mee eens. Vreselijk die reacties. Was het nou opbouwende kritiek…. maar nee. Snel aan voorbij gaan en je niet laten verleiden om te reageren. Er zijn gelukkig ook mensen die mooie spreuken, wijze woorden of gezellige plaatjes plaatsen, waar je door kan groeien, of die je gewoon een glimlach bezorgen. Fijne dag

  Beantwoorden
 4. Hier ben ik het helemaal met je eens. Vreselijk die reacties. Was het nou opbouwende kritiek…. maar nee. Snel aan voorbij gaan en je niet laten verleiden om te reageren. Er zijn gelukkig ook mensen die mooie spreuken, wijze woorden of gezellige plaatjes plaatsen, waar je door kan groeien, of die je gewoon een glimlach bezorgen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00