'Mag ik u een Koran aanbieden?'

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Daar stonden ze, tussen de Cars-autootjes en licht vergeelde ovenschalen; een groep buitengewoon vrolijke mensen die gratis dingen aan het uitdelen waren. Nu zijn wij Nederlanders gék op gratis dingen en zijn we er doorgaans als de kippen bij om elkaar te verdringen als er iets gratis wordt uitgedeeld. Behalve als het de Koran is natuurlijk.
Het is ook wel logisch natuurlijk. De Koran is een slecht boek voor slechte mensen die andere mensen de dood in willen jagen met een bommengordel. Dat is de enige conclusie die ik kon trekken toen ik zag hoe het gemiddelde publiek reageerde op de geste van de mensen die een Koran wilde aanbieden. ‘Sodemieter op, je denkt toch niet dat ik dat van je ga aannemen?’ was zo’n beetje de aardigste reactie die ik langs hoorde komen. Ik bleef een tijdje naar het geheel staan kijken. De ene na de andere hatelijke opmerking werd afgevuurd en ik kon niet anders dan me doodschamen voor de mensen waaronder ik me begaf.

Niet gelezen

Ik heb de Koran niet gelezen. Jij waarschijnlijk ook niet. Ik begrijp wel waarom mensen vinden dat de Koran de oorzaak is van al het slechte dat er momenteel in de wereld gebeurt, we zoeken nu eenmaal graag een zondebok. Zo werken angst en haat, ze verzamelen als een vergrootglas alle warmte, en maken er een geconcentreerd stukje hitte van en die hitte moet ergens op worden gericht. Maar ik heb de Koran niet gelezen, jij waarschijnlijk ook niet en ik weet zéker dat de mensen die het nodig vonden om die vriendelijke mensen op de markt voor rotte vis uit te maken óók niet.

Priesters die kinderen verkrachten

Zonder het boek gelezen te hebben beweren dat de Koran een boek is voor slechte mensen, is beweren dat de Bijbel een boek is voor priesters die kinderen verkrachten. Ook de Bijbel staat vol met wreedheden die je, als je gemakzuchtig genoeg bent om ze uit de context te trekken – of in ieder geval niet te beschouwen in de geest van deze tijd – het recht geven om verschrikkelijke dingen te doen. Als ik mezelf morgen opblaas op Schiphol, en vlak daarvoor keihard roep dat God groot is en dat ik naar de Hemel ga, dan betekent dat niet dat iedereen in Nederland die in God gelooft achter mijn daden staat. Het betekent vooral dat ik een grote idioot ben die een geloof misbruikt om mijn eigen idealen te promoten.
Ik ben niet gelovig. Ik geloof niet in God en ik geloof niet in Allah. Ik geloof wel in mensen. Ik heb een tijdje staan praten met een jongen die Korans uitdeelde en hem gevraagd of de mensen een beetje aardig tegen hem waren. Zijn antwoord verbaasde me: ‘Niet iedereen, maar dat geeft niet, dat is ook wel begrijpelijk in deze tijd. Dat is waarom wij hier staan, om te laten zien dat wij niet geloven in geweld, dat wij juist geloven in het goede, en in liefde’.

Misselijk

Er was op Koningsdag zoveel haat op dat kleine stukje van de markt, en het beetje liefde dát er was, kwam van de mensen die boeken aan het uitdelen waren. Het maakte me verdrietig. Het wrange aan de situatie is namelijk dat er keer op keer keihard geroepen wordt dat moslims zich moeten distantiëren van al het geweld. Dat ze moeten laten zien waar ze wél voor staan. Wat zij deden op Koningsdag was de ultieme poging om dat te doen: ‘Mensen, dit is wie wij zijn. Dit is waar wij voor staan. Verdiep je in ons, en je zult zien dat radicalen en terroristen ons geloof niet vertegenwoordigen.’ En dat gebaar, waar wij al zo vaak om hebben gevraagd, werd beantwoord met haat van onze kant. Om misselijk van te worden.
Ik wenste de jongen heel veel succes en vooral liefde. Hij gaf me een knuffel en vroeg me of ik al een Koran had. Ik heb daar vriendelijk voor bedankt. Ik heb geen boek nodig om te geloven. Want ik geloof, niet in God, niet in Allah, maar in deze mensen.
En in liefde.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00