Recensie Nevermoor – Morrigan Crow en het Wondergenootschap

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook


Eens in de zoveel tijd komt er een boek voorbij waarvan het omslag en de titel je zonder enige voorkennis vertellen: dit is een titel die je niet mag missen. Nevermoor (met een superlange subtitel die ik niet elke keer ga typen) is zo’n boek en wat is het fijn als je na het lezen tot de conclusie kunt komen dat het boek ál je verwachtingen waar heeft gemaakt en méér.

Wanneer ik je vertel dat dit boek gaat over een meisje dat een ellendig leven leidt, bijzondere gaven blijkt te hebben en voorbestemd is om op jonge leeftijd te sterven, dan denk je waarschijnlijk dat dit Harry Potter op hakken is. Deels is die vergelijking terecht, want sinds Harry Potter is er geen (jeugd)boek geweest dat zo tot de verbeelding wist te spreken als Nevermoor, met een niet ophoudende stroom aan fantastische verzinsels en een wereld waar je, ondanks alle gevaren, zonder aarzelen naartoe zou willen verhuizen.

Innerlijke kracht

Zonder teveel van het verhaal te verklappen is Nevermoor vooral een verhaal over vriendschap, over geloven in jezelf, ondanks je (schijnbare) tekortkomingen en over jezelf staande houden zelfs als alle kansen zich tegen je lijken te keren. Over een jong meisje, genaamd Morrigan Crow, dat tegen alle verwachtingen en voorspellingen in haar elfde verjaardag overleeft, en het vervolgens moet opnemen tegen een wereld vol anderen die beter, getalenteerder en – zo denkt zij – bijzonderder zijn dan zijzelf. Een verhaal over het ontdekken van je innerlijke kracht op het moment dat het er écht toe doet.
Heerlijk aan Nevermoor is dat het bijzonder goed geschreven is, met een fijne mix van klare taal en niet al te eenvoudige woorden. Het is intrigerend, grappig, maar, ook bijzonder spannend, soms zelfs op het enge af. Als volwassenen zijn wij geneigd te denken dat dit voor kinderen te spannend is, maar denkend aan mijn eigen jeugd, zijn dít juist de verhalen die je bijblijven.

Hunkeren naar deel twee

Morrigan Crow en het Wondergenootschap is het eerste deel uit de Nevermoor-reeks en hoewel het boek af en toe iets teveel voelt als een intro naar het volgende boek, zou dat alleen een probleem zijn als boek twee er nooit zou komen. Nevermoor is echter een wereldwijd succes en het waarom is logisch. Deel één laat je hunkeren naar deel twee, met name in de dagen na het lezen, wanneer het verhaal in je hoofd is gaan wonen, vooral omdat lang niet alle geheimen uit de magische wereld van Nevermoor zijn onthuld.
Nevermoor: Morrigan Crow en het Wondergenootschap is gericht op jongens en meisjes van tien jaar en ouder, maar dat zal geen volwassene ervan weerhouden om deze titel te verslinden. Diep van binnen zijn we immers allemaal nog dat jonge kind, op zoek naar z’n eigen kracht, dromend van een magische wereld om naar te ontsnappen. Nevermoor biedt je die wereld, en dat is, ook als je héél lang geleden tien jaar oud was, een verademing.
Je bestelt Nevermoor onder andere hier of via onderstaande link:

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00