Boekrecensie: Het feest

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

In de boekhandel in Amersfoort werkt een vrouw op de afdeling van Engelstalige boeken die fantastische aanbevelingen kan geven. Afgelopen zomer zocht ik wat leesvoer voor op mijn balkon, en dit boek is een van de suggesties die ze gaf.

Waar gaat het over?
Martin en Ben zijn al vijfentwintig jaar goed bevriend, ook al lijken ze op het eerste oog veel te verschillend voor zo’n goede vriendschap. Ben komt uit een steenrijke aristocratische familie, Martin komt uit een arbeidersgezin waar ze moeite moesten doen de eindjes aan elkaar te knopen. Ondanks de verschillen zou Martin alles doen voor Ben.
Het verhaal speelt zich af op het veertigste verjaardagsfeest van Ben, waar aristocraten, politici en celebrities komen. Martin is ook uitgenodigd, maar hij heeft het gevoel dat hij er toch niet helemaal bij hoort. Hij vindt het moeilijker en moeilijker om het grote geheim te bewaren waar Ben en hij al jaren over zwijgen. Bovendien blijkt op het feest dat Martins vrouw Lucy, die een beetje onbenullig lijkt, een stuk gewiekster is dan Martin altijd had gedacht.

Wat vond ik ervan?
Met name de schrijfstijl vond ik erg fijn. Het boek leest ontzettend makkelijk weg. Door te werken met flashbacks kom je als lezer steeds dichter bij het geheim, en ontdek je langzaamaan wat er allemaal niet goed zit in de vriendschap tussen Martin en Ben. Het eigenlijke geheim zelf was voor mij een beetje een anticlimax na zo’n opbouw, maar het boek zelf vind ik nog steeds erg goed.
Het feest en de sfeer van het Britse establishment zijn zo goed omschreven dat het voelt alsof je er zelf bij bent.

Waarom raad ik dit aan?
Het is een heerlijk boek. Bovendien heeft Elizabeth Day nog meer geschreven (de volgende staat al op mijn lijstje om binnenkort aan te beginnen), dus als dit verhaal je aanspreekt, kun je nog meer van haar ontdekken. Je moet er meer je aandacht bij houden dan bij een doktersromannetje, maar het is zeker geen ingewikkeld werk. Ideaal om te lezen op een regenachtige dag.

Waar te koop?

Het boek is onder andere hier te bestellen als paperback, en hier als e-book.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00