Boekrecensie: Daar waar de rivierkreeften zingen

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Een tijdje geleden had ik vakantie. Ik ging naar de boekhandel hier in Amersfoort en een van de medewerkers raadde me dit boek aan. Ik moet bekennen dat ik in eerste instantie een beetje sceptisch was, maar wat een ontzettend mooi boek is dit zeg! Ik heb het meteen aan al mijn vriendinnen aangeraden, en nu dus ook aan jullie.

Waar gaat het over?
Kya Clark groeit op in een moeras. Vanaf haar negende jaar woont ze daar helemaal alleen. Ze is op zichzelf aangewezen en ruilt krabben, vis en groenten uit haar moestuin met enkele dorpsbewoners voor andere spullen die ze nodig heeft. Ze redt zich prima alleen, maar na een paar jaar merkt ze dat ze toch behoefte krijgt aan menselijk contact. De bink van het dorp maakt haar het hof. Wanneer deze jongen dood gevonden wordt, valt de verdenking meteen op Kya.

Wat vond ik ervan?
Zoals ik al zei vond ik dit een prachtig boek. De manier waarop het geschreven is, de details – Kya praat bijvoorbeeld in een soort dialect dat fonetisch is opgeschreven, maar naarmate ze ouder wordt en meer contact met dorpsbewoners krijgt, gaat ze steeds netter praten. De manier waarop de spanning wordt opgebouwd en de woorden die Delia Owens gebruikt, ik was helemaal betoverd door het boek.
Ik zeg hier wel bij dat ik de Engelse versie gelezen heb, waarin het heel duidelijk was dat Kya en enkele dorpsbewoners met een dialect spreken. Ik heb het eerste hoofdstuk in het Nederlands gelezen en het is gewoon heel erg moeilijk om dit goed te vertalen. Als jij de Nederlandse versie wil lezen, houd er dan rekening mee dat de rare spelling een functie heeft en dat deze logisch is in de originele versie.

Waarom raad ik het aan?
Zelf hou ik van boeken met een sterke vrouwelijke hoofdrol. Kya is kwetsbaar maar intussen sterker dan je je kunt voorstellen. Het boek heeft me vanaf het moment dat ik het opensloeg niet meer losgelaten. Het verhaal is origineel en fantastisch goed geschreven. Een van de beste boeken die ik de laatste jaren heb gelezen.

Waar te koop?
Je kunt dit boek bestellen bij Libris via deze link. Je steunt dan de boekhandel. Ook kun je het boek natuurlijk ook rechtstreeks bij je lokale boekhandel bestellen.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00