Gemene mensen zijn als schuurpapier – Dichtgedachten 1777

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Ze zeggen wel eens dat gemene mensen niet bestaan. Dat iedereen van nature goed is, maar dat mensen die gemene trekjes vertonen beschadigd zijn, en eigenlijk alleen maar gehoord willen worden. Tot op zekere hoogte geloof ik wel dat dat waar is, ik heb mensen die gemeen deden in een oogwenk zien veranderen in lieve, meevoelende personen, simpelweg omdat ze het gevoel hadden dat er eindelijk naar ze geluisterd werd.

Dus ja, ik geloof wel dat de meeste mensen die gemeen doen, stiekem niet gemeen zijn. Maar het leven is geen Disneyfilm, en dat écht iedereen van binnen goed is, dat geloof ik niet. Maar of mensen nu echt gemeen zijn of niet, dat doet er eigenlijk niet eens zoveel toe. Belangrijker is hoe je ervoor kunt zorgen dat ze met hun gemene woorden of acties jou zo min mogelijk weten te raken.

Wat mij enorm helpt daarbij is de gedachte dat hun karakter niet mijn probleem is. Ik hoef geen tijd met ze door te brengen, geen kerst met ze te vieren en zij zitten de rest van hun leven aan zichzelf vast. Ik zal áltijd proberen om door te dringen tot het goede in iemand, maar als die kant er gewoon niet is, tja, dan vind ik het vooral vervelend voor hen. Want hoe meer zij schuren, hoe harder zij slijten en hoe meer jij zult glanzen.

Daarover gaat dit gedicht:

Gemene mensen zijn als schuurpapier,
ze maken krassen, maar vergeten,
dat jij op den duur bent opgepoetst,
en zij helemaal versleten.

15 gedachten over “Gemene mensen zijn als schuurpapier – Dichtgedachten 1777”

 1. Sinds ik genoeg gevoel van eigenwaarde heb, met al het goede dat daaruit voortkomt, dacht ik er over na wat ik zou kunnen doen als iemand een vervelende, negatieve opmerking tegen me maakt. Want dat wilde ik niet meer lijdzaam te hoeven ondergaan. Dan zeg ik ‘vond je het leùk om dat te zeggen?’. Dan kijken ze je raar aan, want dat verwachten ze niet, haha. Want je wordt geacht om na hun opmerking met je mond vol tanden te staan. Dat krijgen ze dan meteen terug.

  Beantwoorden
 2. Mooi! Staan momenteel op een camping met echtpaar aan de overkant die vanaf het moment van aankomst doen alsof wij lucht zijn. Dat vind ik ook “schuren”. Ze hoeven niet met mij koffie te drinken, maar een vriendelijk goedemorgen kost niets. Ik vraag me dan af wat er met hen gebeurd is dat ze dit schuur gedrag vertonen. Toch voelt het niet prettig. Uw gedicht laat mij een andere blik op de zaak werpen. Misschien ga ik nu wat meer glimmen 😉

  Beantwoorden
  • Helemaal waar. Ik loop vaak samen met mijn man en dan komen we iemand tegen die enkel mijn man begroet of alleen mijn man een hand geeft. Super onbeschoft natuurlijk. Het schuurt wel. Maar ik loop dan tegenwoordig doodleuk door en roep tegen mijn man dat ik doorloop. Die volgt dan al snel, maar ja dat mag hij zelf weten. Hij snapt nu in ieder geval hoe het voor mij voelt….beetje schuurpapier

   Beantwoorden
 3. Heel mooi Martin,
  Ik ben zo ontzettend gekrast.
  Ik ben op basisschool en middelbare school zo ontzettend gepest. In elkaar geslagen, geschopt, uitgescholden. Ik heb daar een trauma aan over gehouden. Ik moest een paar jaar geleden in een gebouw zijn naast mijn oude middelbare school.
  Ik heb heb een paniek aanval gekregen voordat ik bij de school was. Ik durfde er niet langs te lopen. Na een aantal minuten langs gelopen en ik zag dat het geen school meer was. Ik ben 62 jaar. Dus het is echt lang geleden.
  Emdr training gedaan.
  Het is echt vervelend.

  Beantwoorden
 4. Prachtig gedicht!!!! En de Woordbeelden: Slijten van het schuren….ja daar zit wel
  wat in! En dan…..dat de ander dan Opgepoetst wordt….Klopt ook wel. Maar het is wel een proces waar voor beide kanten tijd in gaat zitten….Maar….het is zeker WAAR!!

  Beantwoorden
 5. Hoi Martin, ik geniet altijd van jouw dichtgedachten. Ze zijn ook een steun voor mij, net zoals dit gedicht.
  Helaas moest ik in mijn jeugd wel met zo’n gemeen iemand leven, en ja hij was ook beschadigd in zijn jeugd, maar het zat ook in zijn karakter.
  Ook vind ik, dat een slechte jeugd geen excuus is, om slecht gedrag wanneer je volwassen bent, goed te praten, tenslotte hebben we allemaal hersens gekregen om na te denken.
  Door dit gedicht van jou, het van die kant te bekijken, helpt mij heel veel, super bedankt ❤️

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00