fbpx

Moedig zijn – Dichtgedachten #639 Plaats een reactie

Advertentie

‘Dat durf ik niet’, ‘dat vind ik eng’, ‘mij niet gezien, hoor!’ Je hoort deze uitspraken vaak genoeg. Ze gaan over van alles. Een grote reis maken, ontslag nemen wanneer je je werk niet leuk vindt, trouwen of niet? Een huis kopen of niet?

Iemand zei eens dat het leven een lange sliert beslissingen is, en daarna ga je dood. Het klinkt zo een beetje simpel, maar zo is het wel. Iedere dag maak je beslissingen, van wat je aantrekt tot wat je gaat eten. 

Gelukkig hoef je niet iedere dag heel grote beslissingen te nemen die een grote invloed hebben op je leven, maar ze komen wel voor. Uit angst ben je vaak geneigd voor de veilige weg te kiezen, ook al word je daar niet per se het meest gelukkig van. 

Wie wel een grote stap durft te zetten, zal vaak horen: ‘Nou, dapper hoor, ik had het niet gedurfd.’ Maar hoogstwaarschijnlijk heeft deze persoon zelf ook vaak genoeg getwijfeld voordat hij of zij een knoop doorhakte. 

Soms is het nou eenmaal zo dat onzekerheid het waard is om te breken met iets anders. Als je baan niet leuk is, hoe groot is dan de kans dat een volgende baan nog minder leuk is? 

Het vergt wat moed, maar de  kans is groot dat het de stap uiteindelijk waard was. En zo niet? Dan heb je weer wat geleerd en zal er weer ergens een deur voor je openen.

Dat is de boodschap achter dit gedicht:

Moedig zijn betekent niet,
dat je geen angsten kent.
Maar dat je doet wat je moet doen,
ongeacht hoe bang je bent.

Gerelateerde gedichten: