fbpx
Wat belangrijk is - Dichtgedachten #637

Wat belangrijk is – Dichtgedachten #637 Plaats een reactie

Het gedicht over vandaag gaat over wat belangrijk is, maar de boodschap lijkt, zoals medeschrijfster Lisette Jonkman me al zei: ‘Niet heel erg haalbaar.’ Ik snap heel goed dat ze dat zegt, want dit gedicht lijkt heel erg op: ‘Leef elke dag alsof het je laatste is’. Dat is een uitspraak waar ik zelf ook wat moeite mee heb, je kunt immers niet elke dag leven alsof het je laatste is, want dan zou je nooit werk gedaan krijgen, nooit aan je toekomst kunnen werken en nooit meer je verantwoordelijkheid hoeven nemen en dat werkt natuurlijk niet.

Wat ik daarentegen wél heel belangrijk vind, is dat je je elke dag aan het begin van de dag afvraagt: doe ik wat ik zou willen doen met mijn leven. Leid ik het leven dat ik graag zou willen of zou ik liever mijn aandacht ergens anders aan besteden. Jezelf voorstellen dat vandaag je laatste dag zou zijn, en vervolgens bedenken wat je dan het liefste zou hebben gedaan, is een goede manier om te bedenken wat het is waar je ontevreden over bent.

Als je besluit dat je op je laatste dag zou balen van je huidige baan, dan is het misschien interessant om eens naar iets anders te gaan kijken. Hetzelfde geldt voor relaties en andere grote levenskeuzes. Je hoeft niet ineens het roer om te gooien, maar nadenken over dit soort dingen geven je een goed beeld van wat nu écht belangrijk voor je is. Daarover gaat dit gedicht.

Als vandaag je laatste dag was,
wat zou je dan hebben gedaan?
Dát is wat belangrijk is,
schenk daar je aandacht aan.

Bekijk ook eens

Tags: , , ,