Vertrouw elk mens dat je ontmoet – Dichtgedachten_2212

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

In de vroege jaren van de 20e eeuw, was er een charmante en welbespraakte man genaamd Charles Ponzi. Hij beloofde investeerders een rendement van 50% binnen 45 dagen. Mensen vertrouwden hem blindelings, aangetrokken door zijn charisma en de belofte van snelle rijkdom. Ze investeerden hun spaargeld, hun huizen, hun hele leven. Maar Ponzi was niet te vertrouwen. Zijn ‘investeringen’ waren niets meer dan een piramidespel, waarbij hij het geld van nieuwe investeerders gebruikte om de oude te betalen. Toen het bedrog aan het licht kwam, waren velen hun geld kwijt. Deze historische anekdote herinnert ons eraan dat, hoewel het belangrijk is om in mensen te geloven, we altijd een beetje op onze hoede moeten blijven.

Daarover gaat het gedicht van vandaag:

Vertrouw elk mens dat je ontmoet,
ga altijd eerst uit van het goede.
Maar blijf bewust van wat een ander doet,
en altijd een beetje op je hoede.

Het voorbeeld uit de geschiedenis heb ik opgezocht met behulp van AI. Ik lees dat natuurlijk nog even door, maar met 31 gedichten per maand mis ik soms nog wel iets. Mocht het niet accuraat zijn, of om andere redenen de plank misslaan, laat me dat dan weten, dan pas ik het aan.

9 gedachten over “Vertrouw elk mens dat je ontmoet – Dichtgedachten_2212”

 1. Helemaal waar, heb zelf ook iets mee gemaakt waardoor ik het vertrouwen ben kwijt geraakt.
  Maar nu proberen om weer vertrouwen terug te winnen dat is best wel een beetje lastig.

  Beantwoorden
 2. Had ik even nodig vandaag: Of ik even een contract wil tekenen, en wel jaar na dato. Hoezo? En waarom is dat toen destijds niet aan mij voorgelegd? Zulk soort dingen . Contracten staan tegenwoordig vol met pagina,s vol regeltjes, en je moet erg uitkijken. En je leest tegenwoordig nogal eens op Internet dat nietsvermoedende doodgewone burgers ineens -tig duizend moeten betalen wegens…weet ik veel….. De maatschappij is te ingewikkeld geworden om nog de konsekwenties te overzien van zoiets als…..een handtekening zetten. En dan loopt er ook nog veel te vaak van allerlei over tussenpersonen……alles en iedereen werkt langs elkaar heen. Vooral lange termijn projekten zijn niet meer te overzien met de snelheid waarmee alles verandert in de maatschappij.

  Beantwoorden
 3. Vertrouwen in de mens,had ik zeker. Totdat ik iets naars meemaakte,toen was ik het vertrouwen kwijt.
  Nu moet ik er hard voor werken om dat weer terug tekrijgen. Maar het zal me zeker lukken!.

  Beantwoorden
 4. Klopt helemaal ,mijn man zei altijd ,,Wees getrouw ,en vertrouw niemand ,,dat is wel een beetje, zwart wit ,maar beduid wel dat je altijd op je hoede moet wezen

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00