Bestaansrecht – Dichtgedachten #1046

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Bestaansrecht, het is eigenlijk te bizar voor woorden dat we er een term voor hebben moeten bedenken. Want natuurlijk heeft iedereen bestaansrecht. Toch is dat in Nederland niet zo vanzelfsprekend als je zou denken. Lange tijd is het niet mogelijk geweest om kinderen die voor de geboorte overleden, in te schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Voor de meeste mensen is dit iets waar zij helemaal nooit over na hoeven te denken. Maar wie iets verschrikkelijks moet doormaken als het verliezen van een kind voor de geboorte, wordt vervolgens geconfronteerd met het feit dat dit kind op papier helemaal nooit heeft bestaan. Althans, dat wás zo.

Een wetswijziging heeft ervoor gezorgd dat ook levenloos geboren kinderen in de Basisregistratie Personen kunnen worden opgenomen. Sinds deze week is dat in heel veel gemeenten in Nederland ook daadwerkelijk mogelijk. Het lijkt zo’n detail, opgenomen worden in zo’n register. Maar voor zoveel ouders is het een beetje troost waarop zij jaren hebben gewacht. Het bewijs dat hun kind heeft bestaan, en altijd bestaan zal hebben. Niet alleen in gedachten, herinneringen en verdriet, maar ook voor de wet. Het recht om te bestaan geldt voor iedereen. Daarover gaat dit gedicht.

Hoewel ik liever zou vergeten,
dat ik jou moest laten gaan,
mag de hele wereld weten,
jij hebt een naam, jij hebt bestaan.

1 gedachte over “Bestaansrecht – Dichtgedachten #1046”

  1. Ook ik als adoptiekind heeft na 55 jaar bij mijn biologische familie een bestaansrecht gekregen….en voor mij dus ook mijn biologische moeder…..

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00