Toets – Dichtgedachten #707

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Is het leven echt een toets? Als je het mij op de man afvraagt zou ik zeggen van niet. Waarom ik het in dit gedicht toch zo noem, is omdat wij onze hele jeugd worden klaargestoomd voor het leven. Dat gebeurt aan de hand van toetsen. Eerst eenvoudig, later ingewikkelder, met cijfers en uiteindelijk een examen. Voor wie doorstudeert wordt het nog veel ingewikkelder. Maar hoe ingewikkeld het ook is: uiteindelijk krijg je een cijfer. Dit cijfer bepaalt of je geslaagd bent of gezakt.

En dan word je losgelaten in de echter wereld. Een wereld waarin je ontdekt dat toetsen eigenlijk helemaal niet zoveel betekenen. Dat diploma’s belangrijk zijn, maar dat je, als je heel creatief en vindingrijk bent en hard werkt, ook zonder dat wel iets kunt bereiken in het leven. Maar betekent succes dat je het goed doet? Wat als je succesvol bent maar niet gelukkig? Wat als je gelukkig bent maar niet succesvol.

Feit is, dat je in dit leven totaal niet weet of je goed bezig bent. Je hebt weinig anders dan je gevoel als kompas. Het is één van de lastigste dingen om je aan aan te passen, want de eerste helft van je leven stond volledig in het teken van ‘de toets’ en het cijfer dat je daarvoor haalt. Als we het leven willen zien als een reeks toetsen, dan is het vooral belangrijk om je te beseffen dat er geen zakken of slagen is. Het grootste dieptepunt in je leven kan leiden tot het realiseren van je droom, en die fantastische nieuwe baan of liefde, kan er misschien juist voor zorgen dat je een andere kans misloopt.

Wat mij betreft heb je dan ook maar één missie in het leven: gelukkig zijn. Laten we daar ons best voor doen.

Het leven is een toets vol vragen,
waar je niet voor kunt studeren.
Je kunt niet zakken en niet slagen,
alleen maar van de uitkomst leren.


Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00