Geven – Dichtgedachten #931

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Er is een mooie uitspraak die zegt: ‘Liefde is het enige dat vermenigvuldigt als je het deelt.’. Ik vind dat een prachtige gedachte, maar er schuilt ook gevaar in. Liefde geven en delen met anderen is fantastisch. Maar als je mensen in je leven hebt die eindeloos profiteren van hetgeen jij te geven hebt, dan kan dat je beroven van al je energie. Het gaat er dan niet eens om of die mensen ooit iets teruggeven, maar wel of ze over je grenzen gaan.

Als je maar genoeg negatieve ervaringen met dit soort mensen hebt, zul je wellicht de neiging hebben om te stoppen met geven en delen. Gelukkig is dat nergens voor nodig. Het enige dat je je moet realiseren is dat je niet eindeloos kunt geven ten koste van jezelf. Kijk maar eens naar de natuur, die geeft ons een uitstekend voorbeeld. Vruchten die aan bomen en planten groeien kunnen we gewoon plukken, en ze blijven terugkomen. Neem je teveel, en trek je de plant mee, dan is het afgelopen. Daarover gaat dit gedicht.

Het is fantastisch om te geven,
maar zorg dat je je grenzen ziet.
Een appelboom geeft je z’n appels,
maar z’n stam en takken niet.

23 gedachten over “Geven – Dichtgedachten #931”

 1. Prachtig…..ook mooi verwoord in de uitleg.
  Laatst een punt achter vriendschap gezet met echt een goede vriendin(dacht ik) maar ik gaf zei ontving en ze zei nooit dank je wel. 3 woordjes die mij zoveel gedaan zou hebben tot het moment dat ze haar scheiding rond had en dacht mijn man te kunnen veroveren.toen was het klaar . Mijn man en ik zijn een team hebben genoeg mee gemaakt van overleden dochtertje( 1 van de oudste was een tweeling.) tot 3 prachtige kinderen hier waarvan 1 chronisch ziek is dus nee dat was een domme zet. alles gedaan voor haar nooit iets terug hoeven ontvangen maar met de 3 woordjes heb ik onze vriendschap bedankt.

  Beantwoorden
 2. Heel mooi gedicht, ja er zijn gevers… en ontvangers, het gaat altijd om de balans, je grenzen bewaken tot aan de stam, kost heel veel energie, maar geeft kracht om met een extra sterke gewortelde stam verder te kunnen gaan.

  Beantwoorden
 3. Beter te geven dan te nemen is een mooie Bijbelspreuk, maar soms is al te goed is Buurmans gek ook toepasselijk! Opletten voor jezelf om niet uitgebuit te worden, je gaat er aan onderdoor …

  Beantwoorden
 4. Prachtig gedicht, en zo waar als wat. Het gaat erom de Energie Huishouding op orde te houden. Een hele basale levensregel. Je kunt niet serveren uit een lege schaal. Het maakt niet uit wat het is: Geld, cadeautjes, emoties, filosofieen, lange of korte termijnplanning, mentale inspanningen…..Alles kost energie. En die energie moet weer ergens anders vandaan komen. En…..een akker moet ook wel eens een jaar braak liggen. Leer van de Natuur. De oude Chinezen noemden God
  “De Grote Landman”

  Beantwoorden
 5. Marléon
  Een heel mooie vergelijking met de appelboom.
  De natuur kan ons veel leren.
  Je grenzen leren kennen en bewaken vergt ook een leerproces .
  Maar dat is zoooooo waardevol !

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00