fbpx

Echte vriendschap – Dichtgedachten #1078 Plaats een reactie

Advertentie

Tegen de meeste mensen geef je je niet bloot. Vage kennissen zullen alleen een deel van je persoonlijkheid te zien krijgen. Het zijn vaak alleen je beste vrienden die de volledige versie krijgen en bij wie je je kwetsbaar durft op te stellen.

Dat kan heel moeilijk en eng zijn. Je diepste wensen of geheimen met iemand delen, zorgt ervoor dat je iemand een inkijk in je ziel geeft, en dat je de ander vertrouwt met die persoonlijke kanten van jou.

Wanneer je contact met iemand op de vlakte blijft, komt er nooit iemand bij je kern, en zullen ze je met een simpele opmerking waarschijnlijk niet makkelijk kunnen kwetsen. Maar wanneer je net je hart hebt uitgestort bij iemand en diegene zegt iets verkeerds, kan het voelen als een dolksteek.

Probeer je dan te herinneren waarom je juist die persoon in vertrouwen hebt genomen. Misschien wist je dat diegene pragmatisch zou reageren en heb je dat eigenlijk even nodig. Misschien snapt de andere persoon jouw situatie gewoon niet zo goed, of is diegene gewoon niet handig met woorden.

Houd jezelf voor dat een echte vriend je nooit bewust zou kwetsen. Als het gebeurt, zal het waarschijnlijk per ongeluk zijn. Als je in dat geval zegt dat deze  opmerking je pijn doet, dan kan diegene daar rekening mee houden. Je kunt direct de lucht klaren en excuses naar elkaar maken. 

Want het zou jammer zijn om iemand die je zo vertrouwt, uit je leven te verliezen. Het enige dat je hoeft te doen is eerlijk naar elkaar blijven, ook als je iets moeilijks wilt zeggen.

Daarover gaat dit gedicht:

Als ik je verdriet doe,
hoop ik dat je me dat zegt.
Ik beloof hetzelfde andersom,
dat maakt onze vriendschap echt.

Gerelateerde gedichten:

Tags: , , , ,