Problemen overwinnen – Dichtgedachten 581

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Als problemen eenvoudig op te lossen waren, had niemand een gecompliceerd leven. De realiteit is uiteraard dat problemen niet altijd eenvoudig op te lossen zijn, en dat daar soms veel inspanning, tijd en energie voor nodig is. Maar het allerbelangrijkste ingrediënt bij het oplossen van je problemen? Niet focussen op waar je bent, maar je richten op waar je naartoe wilt.

Het laat zich prima vergelijken met een vakantie. Als je voortdurend denkt: ik ben moe, ik ben uitgeput, dan is dat waar je je op richt. Je denkt misschien wel aan een vakantie, maar dat is een vaag doel. Zeg je: ‘Ik zou heel graag naar Spanje gaan om even bij te tanken’, dan wordt het al een stuk concreter. Dat wil niet meteen zeggen dat het kan, maar je hebt een bestemming, je kunt uitzoeken wat het kost, wat ervoor nodig is, en wat je eventueel zou moeten doen om dit te laten gebeuren.

Het oplossen van problemen werkt precies zo. Als je blijft focussen op wat er aan de hand is, zul je er nooit uitkomen, want je blijft terugsturen naar je eigen ellende. Focus je op waar je naartoe wil. Want als je bepaalt waar je naartoe wilt, dan kun je ook uitzoeken wat daarvoor nodig is, welke stappen je moet nemen en hoe lang dat eventueel duurt. Dat is nog steeds geen garantie, maar wel een plan! En plannen helpen je altijd verder dan piekeren.

Daarover gaat het gedicht van vandaag:

Leer problemen overwinnen,
zoals je vakanties boekt.
Je reis kan doorgaans pas beginnen,
als je een bestemming zoekt.

2 gedachten over “Problemen overwinnen – Dichtgedachten 581”

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00