Piekeren en zorgen maken – Dichtgedachten_2207

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

In de 19e eeuw was er een briljante wiskundige genaamd Carl Friedrich Gauss. Op een dag gaf zijn leraar hem als straf om alle getallen van 1 tot en met 100 op te tellen, in de hoop dat dit hem zou bezighouden. Tot ieders verbazing kwam Gauss na slechts enkele seconden terug met het juiste antwoord: 5050.

Hoe had hij dit zo snel kunnen berekenen? Het bleek dat Gauss een patroon had ontdekt: als je het eerste getal optelt bij het laatste, dan krijg je altijd dezelfde uitkomst (101). En omdat er in totaal 50 paren waren (1+100,2+99,…), kon hij simpelweg deze uitkomst vermenigvuldigen met het aantal paren.

Deze anekdote illustreert hoe belangrijk creatief denken is bij problemen oplossen. In plaats van zich te laten overweldigen door de grote hoeveelheid getallen, nam Gauss even afstand en zocht naar patronen. Door buiten gebaande paden te denken vond hij een elegante oplossing die niemand anders voor mogelijk hield.

Dus voordat we ons laten meeslepen door piekerende gedachten moeten we misschien eerst proberen om onze tandartsafspraak na te komen – wie weet wat voor briljant idee daaruit kan voortkomen!

Daarover gaat het gedicht van vandaag:

Piekeren en zorgen maken,
om problemen op te lossen,
Is net zo nuttig als leren schaken,
door je tanden te gaan flossen.

Het voorbeeld uit de geschiedenis heb ik opgezocht met behulp van AI. Ik lees dat natuurlijk nog even door, maar met 31 gedichten per maand mis ik soms nog wel iets. Mocht het niet accuraat zijn, of om andere redenen de plank misslaan, laat me dat dan weten, dan pas ik het aan.

7 gedachten over “Piekeren en zorgen maken – Dichtgedachten_2207”

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00