Mogen zeggen wat we denken – Dichtgedachten 613

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Wanneer ik iets schrijf over vrijheid van meningsuiting, en dat wij in Nederland alles kunnen zeggen, dan regent het doorgaans reacties van mensen die zeggen: nou, je mag in Nederland tegenwoordig helemaal niets meer zeggen (dat zal ook vandaag niet anders zijn). Daar is natuurlijk niets van waar. Je mag in Nederland nog steeds alles zeggen zonder bang te zijn dat je vermoord of gearresteerd wordt. Waarom mensen zeggen dat je niets meer mag zeggen, is omdat actie reactie is. Als je iets zegt, dan komt daar een reactie op. En die reactie of die consequentie vind je misschien niet leuk, maar ook dat is vrijheid van meningsuiting, die geldt natuurlijk niet alleen voor jou. We hebben in Nederland wel degelijk vrijheid van meningsuiting, maar dat betekent niet dat je niet hoeft na te denken over hoe iets klinkt of overkomt. Vrijheid van meningsuiting betekent ook de verantwoordelijkheid voor de consequenties van je woorden.

Daarover gaat dit gedicht:

Dat wij in Nederland gewoon,
mogen zeggen wat we denken.
Betekent niet dat we aan de toon,
geen aandacht hoeven schenken.

4 gedachten over “Mogen zeggen wat we denken – Dichtgedachten 613”

  • Ik snap dat wel, maar ik denk dat vrijheid nogal wordt onderschat. Als je zwarte piet zegt ipv piet of kerstdagen ipv feestdagen, ga je niet de gevangenis in en word je niet vermoord. Het enige dat er gebeurt is dat je een enorme bak kritiek over je heen krijgt, en de ironie van dit alles is, dat dat juist betekent dat we in een vrij land leven. Wij mogen en kunnen zeggen wat we willen, maar een ander mag en kan daarop reageren zoals hij of zij wil. Als wij zouden mogen zeggen wat we wilden,. en daar kwam geen kritisch geluid op, pas dan leven we niet meer in vrijheid.

   Beantwoorden
 1. Het spreekwoord zegt dat het de Toon is die de muziek maakt. Inderdaad, laten we zorgen dat wat gezegd wordt een aanloop tot muziek wordt, en de daarop volgende conversatie ….een muziekstuk.

  Beantwoorden
 2. Sorry, dat ben ik niet met je eens!
  Heel veel Nederlandse woorden mogen niet meer gebruikt worden!
  Geen Zwarte Piet- gebruiken!
  Geen kerstdagen meer, maar feestdagen!
  Enz. enz. Onze cultuur wordt almaar meer kapot gemaakt door alle verboden woorden/ gebruiken!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00