Natuurlijk kan een welgemeend excuus heel veel goeddoen. Als iemand je per ongeluk iets heeft aangedaan of iets verkeerds gezegd, dan kan dit kleine woord het weer goedmaken, en hetzelfde geldt natuurlijk voor als jij een ander hebt gekwetst.
Maar dat kan niet altijd. Soms zegt of doet iemand iets, dat je niet zomaar kunt vergeten. Sorry kan het dan beter maken, maar zoals het eerder was, wordt het dan niet meer.
Of als iemand zo vaak sorry tegen je moet zeggen, dat het geen waarde meer heeft. Als iemand je zo vaak kwetst, dat je het al niet meer gelooft als hij of zij beterschap belooft.
Ben je zelf iemand die vaak sorry zegt? Dan kan het twee dingen betekenen. Of je denkt te vaak dat je iets verkeerd doet – onterecht – of een ander vat jouw goede bedoeling te vaak verkeerd op. In beide gevallen kun je eens goed nadenken of dit wel werkt voor jou.
Als een ander jou niet accepteert om wie je bent, zeker wanneer jij wel tevreden bent met jezelf, is het misschien beter om de ander niet meer te zien.
Maar als jouw bedoelingen erg vaak verkeerd worden begrepen, en misschien door verschillende mensen, kan het goed zijn om eens te kijken hoe anderen het opvatten. Kan het zijn dat het aan jou ligt? Dat je misschien iets te hard bent? Want ook al zou ik zeggen dat je voor niemand hoeft te veranderen, het kan soms helpen om wel goed te kijken op welke weg je bent, en of je daar zelf gelukkig van wordt.
Daarover gaat dit gedicht:
Sorry is geen toverwoord,
het maakt niet alles goed.
Je kunt beter twee keer nadenken,
voordat je dingen doet.