Nee zeggen – Dichtgedachten #900

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Nee zeggen is niet makkelijk. Ten eerste omdat mensen hele tegenstrijdige wezens zijn. Ze zullen je namelijk om de haverklap vertellen dat je jezelf naar hen niet hoeft te verantwoorden, maar wanneer je ergens niet aan mee wilt doen, wordt toch al snel duidelijk dat men een uitleg van je verwacht. Nergens voor nodig, want je bent namelijk inderdaad niemand verantwoording schuldig, behalve dan misschien de mensen in je directe kring.

Maar zelfs als niemand om uitleg vraagt, hebben we vaak toch het gevoel dat we die moeten geven. ‘Ga je straks mee wat drinken?’ ‘Nee, want ik heb nog…’ of ‘ik moet nog…’. We doen het allemaal, maar die toevoeging maakt het onnodig complex, bovendien geef je mensen de ruimte om het argument waarom je niet kunt voor je weg te halen. ‘Nee dank je’ bestaat uit drie woorden, maar is een volledige zijn. Hij volstaat dan ook meestal, en het is nog een beleefde afwijzing ook. Wil je het nog sympathieker maken, dan kun je er nog achter toevoegen: ‘maar lief dat je het vraagt.’ Nee is voldoende, maak het jezelf niet moeilijker dan nodig is. Daarover gaat dit gedicht.


Wees niet bang om nee te zeggen,
zonder reden of verhaal.
Je hoeft dat niet uit te leggen,
‘ik wil het niet’, is klare taal.

23 gedachten over “Nee zeggen – Dichtgedachten #900”

 1. Dat is niet gemakkelijk….., maar wel heel duidelijk. Het kan ook heel bot overkomen. Ik denk dat de toon waarop je het zegt heel erg belangrijk is !
  Maar weer een prachtig gedicht !

  Beantwoorden
 2. Dank je voor het mooie gedicht, het is een goede reminder!
  Langs deze weg wil ik je ook feliciteren met je tweede boek van de Notaris. Gisterenavond heb ik het uitgelezen en ik heb er echt van genoten, vooral de scenes als ‘Meneer Frank’s optreedt als advocaat in het kantoor van de schooldirecteur, als wanneer Wolf zijn schoenen onder het gordijn uitkomen en dan natuurlijk niet te vergeten de romantische avonturen met Olivia. De lappendeken van de kleding van Magda is ook een topper!
  Ik kan niet wachten op het derde deel 😃
  Een hele fijne dag gewenst aan jou en je hele team!
  Groetjes,
  Carine Ceyssens

  Beantwoorden
 3. Vaak komt een simpel Nee, dank je, wat bot over. Uiteindelijk denken mensen met hun uitnodiging ook aan jou. Je kunt ook zeggen: Ik moet er even over nadenken. Dat moet je dan ook doen, en dan weet je ook WAAROM je nee zegt, dus heeft aandringen ook geen effekt. Het is dan “gevoelsmatig” onderbouwd, en zal zo ook op de ander overkomen. Sociaal wat aanvaardbaarder. Emoties zijn lastig, maar anderen pikken ze op.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00