Kwetsen – Dichtgedachten #315

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Soms zijn er mensen in je leven die je keer op keer kwetsen. Helemaal voorkomen kun je dat niet, de eerste keer komt het vaak als een volslagen verrassing. Blijkt het echter een terugkerend patroon, dan wordt het tijd om naar jezelf te kijken, in plaats van naar de persoon die je kwetst.
Natuurlijk ligt het niet aan jou, en zou het fijn zijn als iemand je op waarde weet te schatten. Maar als dat niet zo is, en iemand geeft je keer op keer het gevoel dat je niets waard bent, dan wordt het tijd om iemand die ‘macht’ te ontnemen. Uitspraken als ‘niemand kan je een slecht gevoel geven over jezelf zonder je eigen toestemming’ zijn soms confronterend. Want wat als die persoon je echtgeno(o)t(e) is, je vader, moeder, werkgever, mensen die invloed op je hebben. Je kunt niet altijd zomaar de rol van iemand in je leven beëindigen.
En tóch is het dan juist belangrijk om de kracht in jezelf te vinden, een manier te vinden om je zelfbeeld niet meer te laten bepalen door anderen. Er zijn mensen die heel dichtbij me staan, die me niet meer kunnen raken, simpelweg omdat ik ze die macht heb ontnomen. Laat je niet keer op keer kwetsen door dezelfde mensen, hoe moeilijk dat ook is. Zij zullen niet veranderen, jíj kan dat wel.
Wanneer iemand je steeds weer kwetst,
word dan op hem of haar niet kwaad.
Maar stel jezelf de vraag,
waarom je dat gebeuren laat.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00