Angst bepaalt – Dichtgedachten #1322

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Wie vaak angstig is zal weten: hier kom je niet makkelijk van af. Angst voor spinnen, angst voor het onbekende, angst voor water, angst voor wat dan ook kan je behoorlijk in de weg zitten.

De angst is vaak helemaal niet zo reëel, maar het gevoel dat je eraan overhoudt wel. Bang zijn voor de dood is iets dat veel mensen hebben. Toevallig is dat wel een engiszins reële angst, omdat iedereen er ooit aan moet geloven. Alleen, de kans dat het vandaag is, is nogal klein.

Het is een bewust gegeven dat we angst hebben. In de meeste gevallen is dat om ons te beschermen. Hoogtevrees verkleint de kans om van een hoog oppervlakte te vallen bijvoorbeeld aanzienlijk. Angst zorgt ervoor dat we voorzichtig zijn en risico’s kunnen inschatten. In zekere mate.

Wanneer de angst te overheersend wordt, kan het ervoor zorgen dat we niet alleen wegblijven bij de rand van een hoog gebouw of een ravijn, maar ook dat we wegblijven van de straat, van onbekenden, van wat je maar kunt bedenken.

Als dat gebeurt, dan schiet de angst zijn doel voorbij en kan ervoor zorgen dat je jezelf heel erg in de weg zit in het leven. En dat is ontzettend zonde, want het leven is al zo kort.

Dat is de boodschap achter dit gedicht:

Angst kan de dood niet stoppen,
dat is nu eenmaal een gegeven.
Maar angst bepaalt soms dat je ruim daarvoor,
al bent gestopt met leven.

1 gedachte over “Angst bepaalt – Dichtgedachten #1322”

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00