Jezelf vergeten… – Dichtgedachten #836

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Wanneer ik een gedicht schrijf over jezelf vergeten, over het feit dat het belangrijk is om eerst voor jezelf te zorgen voordat je voor een ander kan zorgen, dan zijn de reacties altijd heel wisselend. De één is het er volledig mee eens, de ander heeft altijd geleerd om zichzelf op de laatste plek te zetten.

Ik vind bescheidenheid heel belangrijk, maar ik gebruik graag de metafoor van het vliegtuig. Wanneer je in een vliegtuig zit, en de luchtdruk valt weg, dan moet je éérst het zuurstofmasker bij jezelf opzetten en dan pas bij je kinderen. De reden is duidelijk: als je bewusteloos bent, kun je je kinderen niet meer helpen.

En zo werkt het ook in de rest van het leven. Voor jezelf zorgen betekent niet dat je egoïstisch bent of dat je alleen maar aan jezelf denkt. Het betekent dat je je eigen vuurtje brandende houdt, zodat je die warmte aan anderen door kunt geven. Daarover gaat dit gedicht.

Je kunt anderen niet helen,
als je om jezelf niets geeft.
Een kaars kan ook zijn vuur niet delen,
als hij zelf geen vlam meer heeft.

13 gedachten over “Jezelf vergeten… – Dichtgedachten #836”

 1. Het zit ook al ingebakken in de opvoeding van de oorlogsgeneratie en er na: Altijd eerst aan anderen denken. Gedweee zoetertjes kweken: Makkelijk voor de ouders. De hele psychoanalyse is er jaren mee bezig geweest. Het wordt tijd dat wij ouderen, (en zeker de vrouwen!!!!) onszelf gaan HER opvoeden. Want idd. een kaars zonder vlam kan geen warmte geven. Het woord BURN OUT zegt genoeg. Uitgebrand….niets meer over…!!!! En Neen zeggen, is ook zoiets. Je moet jezelf dat heeeel bewust gaan aanleren. Goed overdenken…Wat vraagt iemand eigenlijk van mij? Kan ik dat wel, en kan ik dat wel waarmaken, en…dat gezien tegen de achtergrond van andere verplichtingen die ik heb (O.a. Jezelf op de been houden, en zorgen dat je kaarsje blijft branden!!)

  Beantwoorden
 2. Hier herken ik mezelf in. Het hangt ook samen met neen leren zeggen en dat probeer ik nu meer en meer omdat dit letterlijk mijn gezondheid ten goede komt. Niet altijd gemakkelijk, de ene keer lukt het en de andere keer laat ik me weer overhalen. Maar ik werk er aan en dat is toch ook al een stap in de goede richting.
  Fijne dag nog Martin en alle lezers,
  Cindy

  Beantwoorden
 3. De vergelijking met de luchtdruk in een vliegtuig die wegvalt begreep ik eerst nooit zo goed, maar nu dit gedicht met de kaars en goed voor jezelf zorgen, maakt me een hoop duidelijk.

  Beantwoorden
 4. Mooi gedicht om over na te denken. Het is er bijna ingeslepen om goed voor n ander te zijn. Mijn leerdoel en streven is om steeds meer om mezelf te gaan geven hoe onwennig en moeilijk dat ook is. Jouw woorden geven impuls om hier nog meer aan te gaan werken. Dank je wel Martin.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00